Oboseala de după-amiază ar putea avea legătură cu sistemul de recompensă de la nivel cerebral

©

Autor:

Oboseala de după-amiază ar putea avea legătură cu sistemul de recompensă de la nivel cerebral
Oboseala și scăderea capacității de concentrare cu care cei mai mulți dintre noi se confruntă în jurul orei 14.00 este posibil să aibă legătură cu scăderea activității sistemului de recompensă de la nivelul creierului, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători australieni din cadrul Universității de Tehnologie Swinburne.

Studiul a constat în monitorizarea activității cerebrale a 16 participanți, în timp ce erau implicați în activități de jocuri de noroc (la orele 10.00, 14.00 și 19.00) – activități în care recompensa este clară. Autorii au dorit să vadă în ce măsură pot să determine modulațiile ritmului circadian ale sistemului de recompense din creier, întrucât studiile anterioare au arătat că ariile cerebrale implicate în dorințele și emoțiile pozitive sunt mult mai active ziua, când există șanse mari de recompensă, comparativ cu seara, când șansele unor recompense sunt mult mai scăzute.

Cercetătorii au observat că activarea zonelor cerebrale implicate în recompensă era mult mai mare la orele 10.00 și 19.00 decât la ora 14.00. O explicație ar fi că după-amiaza creierul consideră că nu trebuie să mai lucreze atât de mult pentru a obține recompense, de aceea își reduce activitatea în acele arii implicate.

Autorii sunt de părere că o înțelegere mai profundă a variațiilor sistemului de recompensă din creier ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai eficace în cazul unor tulburări precum depresia, tulburarea bipolară sau abuzul de substanțe, dar ar ajuta și pacienții să învețe să-și controleze mai bine dorințele și impulsurile, cunoscând perioadele din zi când sunt mult mai susceptibili la reacții impulsive de obținere a recompensei.

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience.

Sursa: Healthline

Data actualizare: 12-09-2017 | creare: 12-09-2017 | Vizite: 2557
Bibliografie
The ‘Afternoon Slump’ May Be Connected to Our Brain’s Reward System, link: https://www.healthline.com/health-news/afternoon-slump-may-be-connected-to-brains-reward-system#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sportul și psihoterapia ameliorează oboseala pacienților cu cancer
  • De ce mă simt obosit tot timpul?
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  •