Cum protejezi copilul de gripă?

©

Autor:

Cum protejezi copilul de gripă?

Poți să protejezi sănătatea copiilor prin a-i învăța să practice obiceiuri sănătoase, mai ales atunci când merg la școală.

În momentul în care copiii se îmbolnăvesc de gripă, aceștia pot răspândi ușor virusul colegilor lor.

Vaccinul împotriva gripei este cea mai bună apărare a copilului tău. Poate reduce simptomele gripei, vizitele la medicul de familie și zilele în care va lipsi de la școală, precum și simptomele legate de gripă.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), activitatea gripală începe de multe ori să crească în luna octombrie. De cele mai multe ori, simptomele de gripă ating cotele cele mai înalte între lunile decembrie și februarie, dar pot dura până în luna mai. (1)

Epidemiile de gripă încep de multe ori în școli și se răspândesc repede, în timp ce elevii răspândesc virusul membrilor familiei și oamenilor din jurul lor.

Care este diferența dintre gripă și o răceală?

gripa și răceala sunt ambele boli respiratorii, dar sunt cauzate de diferite virusuri. Deoarece au simptome similare, poate fi dificil să se facă diferența dintre ele. În general, gripa cauzează simptome mai intense decât răceala obișnuită.

O greșeală comună este presupunerea că copilul tău are gripa atunci când este răcit, sau invers. În timp ce ambele creează o stare de rău, simptomele lor variază, iar debutul este diferit. Spre deosebire de o răceală, virusul gripal apare brusc. Poți recunoaște gripa în funcție de următoarele simptome:

 • Febră (o temperatură ridicată este tipică);
 • Frisoane (senzație de frig și apoi de cald);
 • Tuse;
 • Durere de gât;
 • Nasul înfundat;
 • Dureri musculare sau corporale;
 • Dureri de cap;
 • Oboseală;
 • Vărsături și diaree (mai frecvente la copii). (2)


Gripa este periculoasă pentru copii și poate provoca probleme grave de sănătate

Unii copii au un risc deosebit de mare de a dezvolta complicații grave ale gripei, ceea ce poate duce la spitalizare și deces:

 • Copiii cu vârsta sub 6 luni sunt prea mici pentru a fi vaccinați. Cea mai bună modalitate de a proteja un copil de gripă este ca mama să se vaccineze în timpul sarcinii (anticorpii sunt transmiși de la mama la copilul în curs de dezvoltare) și să se asigure că alții din jurul lor sunt vaccinați. Aceasta include părinții, bunicii, frații și îngrijitorii.
 • Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și până la vârsta de 5 ani - chiar și cei sănătoși - sunt expuși unui risc ridicat de a dezvolta complicații grave grave din cauza vârstei lor.
 • Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 18 ani, cu anumite probleme de sănătate cronice, cum ar fi astmul, diabetul sau afecțiunile neurologice, prezintă, de asemenea, un risc ridicat pentru complicațiile cauzate de gripa. (3)


Cum tratezi gripa?

Gripa durează, în general, 10 zile sau mai multe zile. Cu o odihnă adecvată, fluide, nutriție și orice medicamente prescrise de medicul pediatru, copilul poate începe să se simtă mai bine mai devreme de 10 zile, dar simptomele durează de obicei între 5-7 zile. Cea mai bună modalitate de a preveni gripa este obținerea vaccinului împotriva gripei.

Vaccinarea împotriva gripei la copii

Potrivit unui număr tot mai mare de dovezi, vaccinarea împotriva gripei reduce riscul de apariție a unor complicații grave care pot duce la spitalizare sau chiar la deces.

Un studiu din 2014, publicat în Journal of Infectious Disease, a arătat că vaccinul antigripal a redus riscul de terapie intensivă la copii (PICU) cu 74% pe parcursul anilor 2010-2012. (4)

Mai recent, un studiu din 2017 publicat în Pediatrics a arătat că vaccinarea împotriva gripei a redus semnificativ riscul copiilor de a muri din cauza gripei. (5) Acest studiu a analizat datele din patru sezoane de gripă între anii 2010 și 2014 și a constatat că vaccinarea împotriva gripei reduce probabilitatea de deces la jumătate (51 %) în rândul copiilor cu simptome intense de gripă. Vaccinarea împotriva gripei a redus, de asemenea, probabilitatea de deces asociată cu gripa cu aproape două treimi (65%) în rândul copiilor sănătoși.

CDC recomandă ca toți copiii cu vârsta de 6 luni și peste să primească un vaccin anual împotriva gripei sezoniere. În timp ce se recomandă vaccinarea până la sfârșitul lunii octombrie, eforturile de vaccinare ar trebui să continue atâta timp cât virusul este încă prezent.

Tipuri de vaccinuri împotriva gripei pentru copii

Pentru sezonul de gripă 2018-2019, CDC recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei cu orice vaccin gripal adecvat pentru fiecare vârstă.

Vaccin gripal inactivat sau IIV, vaccinuri administrate ca injecție care sunt aprobate pentru utilizare la persoanele cu vârsta 6 luni și peste.

Vaccinul cu pulverizare nazală (vaccinul gripal viu atenuat sau LAIV) este aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2-49 de ani care nu sunt însărcinate. Cu toate acestea, există anumite îngrijorări cu privire la utilizarea acestui tip de vaccin la persoanele cu anumite afecțiuni medicale subiacente. (6)

Instrucțiuni speciale de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani

Unii copii între 6 luni și 8 ani necesită două doze de vaccin gripal.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care se vaccinează pentru prima dată și cei care au primit anterior o doză de vaccin ar trebui să primească două doze de vaccin în acest sezon.

Toți copiii care au primit anterior două doze de vaccin (în orice moment) au nevoie doar de o doză de vaccin în acest sezon. A doua doză trebuie administrată cu cel puțin 28 de zile după prima doză. Prima doză protejează sistemul imunitar; a doua doză asigură protecție imună.

Alte modalități prin care-ți poți proteja copilul de gripă

Păstrează distanța socială

Infecțiile cu germeni se pot răspândi prin tuse și strănut, așa că învață copiii să-și acopere gura și nasul cu un șervețel, pe care să-l arunce după utilizare. Asigură-te că s-au spălat pe mâini după. De asemenea, ține copiii acasă dacă sunt bolnavi.

Păstrează mâinile și obiectele / suprafețele împărțite curate

Aceasta este cea mai importantă perioadă a anului pentru spălarea mâinilor. Învăță-i pe copii să se spele pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde.

Virușii gripali pot trăi până la 8 ore pe suprafețe, deci încercă să elimini germenii de pe jucării, mânere, mese, telefoane, telecomenzi TV, etc. utilizând apă cu săpun sau cu un produs de curățare.

Rămâi sănătos

Practicile pentru o bună stare de sănătate sunt încă valabile în timpul sezonului rece și al gripei, precum o bună nutriție, un antrenament fizic moderat și o odihnă adecvată ajută la optimizarea sistemului imunitar.

Oferă-i copilului o dietă echilibrată, inclusiv fructe, legume, lapte și apă. Asigură-te că copilul tău are un program suficient de somn (cel puțin 10 ore pentru copiii de vârstă școlară și 12 ore pentru copii mici).

Pentru copiii cu gripă, tratează eficient simptomele

Remediile ar trebui să includă odihnă și o mulțime de fluide. Oferă-i copilului tău miere de albine pentru gâtul inflamat, medicamente cu mentol, un umidificator / vaporizator pentru tuse / congestie.

Poți folosi medicamente precum acetaminofenul (Paracetamol) sau ibuprofenul (Nurofen) pentru reducerea febrei, dar evită aspirina, care poate provoca o boală gravă numită sindrom Reye la copiii cu boală virală. (7)

Majoritatea copiilor sănătoși de peste 2 ani se însănătoșesc în câteva zile fără medicamente antivirale. Asigură-te că acorzi atenție simptomelor care ar putea indica agravarea febrei sau a tusei, deoarece acest lucru poate fi un semn al unei complicații, cum ar fi pneumonia.


Data actualizare: 29-01-2019 | creare: 29-01-2019 | Vizite: 1160
Bibliografie
1. Influenza (Flu). Url: https://www.cdc.gov/flu/index.htm
2. How do you protect your child from the flu? Url: https://www.pinnaclehealth.org/wellness-library/blog-and-healthwise/blog-home/post/how-do-you-protect-your-child-from-the-flu
3. Protect Children with the Flu Vaccine. Url: https://www.cdc.gov/features/flu-children/index.html
4. New Study Shows Flu Vaccine Reduced Children’s Risk of Intensive Care Unit Flu Admission by Three-Fourths. Url: https://www.cdc.gov/media/releases/2014/p0327-flu-study.html
5. CDC Study Finds Flu Vaccine Saves Children’s Lives. Url: https://www.cdc.gov/media/releases/2017/p0403-flu-vaccine.html
6. Children & Influenza (Flu). Url: https://www.cdc.gov/flu/protect/children.htm
7. Protect Your Children and Others from Flu During the School Year. Url: https://www.cdc.gov/nonpharmaceutical-interventions/pdf/protect-your-child-from-flu-during-school-year-item2.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Răceală sau gripă?
 • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
 • Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
 •