Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină

©

Autor:

Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
Un studiu publicat în jurnalul științific The BMJ a evaluat potențialele riscuri asupra nou-născuților în urma tratamentului mamei cu medicamente antivirale (inhibitorii de neuraminidază) pentru gripă în sarcină.

Studiul, cel mai amplu realizat până acum pe acest subiect, nu a identificat riscuri majore pentru nou-născuți în urma administrării acestor medicamente în sarcină, iar rezultatele confirmă concluziile studiilor anterioare.

Agențiile de reglementare din domeniul sănătății din Europa și SUA recomandă inhibitorii de neuraminidază femeilor însărcinate cu gripă confirmată sau suspectată, precum și celor care intră în contact cu persoane cu gripă, chiar dacă deocamdată informațiile despre siguranța și eficiența acestora în sarcină sunt limitate.

Studiul a fost realizat de cercetători francezi și scandinavi, care au avut în vedere datele privind aproximativ 706 000 de femei însărcinate, în perioada 2008-2010. Dintre acestea:
  • aproximativ 6000 au luat în timpul sarcinii unul dintre cele două medicamente antivirale (oseltamivir și zanamivir);
  • aproximativ 700 000 nu au primit recomandări privind administrarea acestor medicamente în sarcină.

În analiză, cercetătorii au avut în vedere și factori precum vârsta, fumatul și administrarea altor medicamente. S-a observat că nou-născuții ale căror mame luaseră medicamente antivirale nu prezentau un risc crescut de greutate mică la naștere, scor Apgar scăzut, naștere prematură, avort sau malformații congenitale. Rezultatele s-au păstrat și când a fost luată în considerare doar administrarea de oseltamivir.

Studiul are câteva limite: nu a evaluat posibilele riscuri ale administrării medicamentelor antivirale înainte de săptămâna 22 de sarcină, iar unele participante ar fi putut primi o rețetă, dar fără să ia medicamentele prescrise.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 02-03-2017 | creare: 02-03-2017 | Vizite: 1366
Bibliografie
No increased risks to newborns linked to taking influenza drugs during pregnancy, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-newborns-linked-influenza-drugs-pregnancy.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinul antigripal sezonier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum