Estrogenul protejează femeile de gripă, nu și bărbații

©

Autor:

Estrogenul protejează femeile de gripă, nu și bărbații
O echipă de cercetători de la Johns Hopkins University a realizat un studiu în cadrul căruia s-a observat că estrogenul, hormonul sexual feminin, are efecte antivirale împotriva virusului gripal A, ceea ce poate explica simptomatologia mai severă la bărbații cu gripă.

În cadrul experimentului au fost puse în contact celule din mucoasa nazală cu compuși estrogenici și virus. S-a observat că estrogenul a încetinit replicarea virusului în celulele provenind de la sexul feminin, dar nu și în cele de la sexul masculin.

Ultimele cercetări în domeniu sugerează că estradiolul, un tip de estrogen, și alte substanțe estrogenice au efecte antivirale și asupra altor viruși: HIV, virusul hepatitic C, virusul Ebola și virusul citomegalic uman.
Hormonul acționează prin blocarea replicării virusurilor în celulele umane, care stă la baza infecțiilor acute.

Echipa de cercetători a obținut culturi din celulele mucoasei nazale a 10 bărbați și 42 de femei între 18 și 45 de ani și le-a pus în contact cu 17β-estradiol (un tip de estrogen) și cu modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici. Apoi au introdus în celule virusul gripal A, pentru a observa dacă estrogenii afectează modul în care se răspândește infecția și diferențele dintre celulele provenite de la femei și cele de la bărbați.

Introduși în celulă după momentul infecției, modulatorii selectivi ai receptorilor estrogenici și estrogenul nu au avut efecte antivirale. În schimb, dacă în celule se introduceau modulatori și estrogen cu 24-72 ore înainte de momentul infecției, aceștia își manifestau rolul împotriva virusului.

La sfârșitul experimentului, s-a observat că activitatea estrogenică este dependentă de sex. Celulele din mucoasa nazală feminină au arătat cantități mai scăzute de virus decât cele din mucoasa masculină. Derivații estrogenici au interacționat cu o proteină întâlnită în celulele nazale feminine, receptorul beta estrogenic, responsabil de declanșarea unui răspuns imun.

Acesta este primul studiu care a identificat receptorul estrogenic responsabil pentru efectele antivirale ale estrogenilor.

Descoperirea ar putea ajuta la reducerea amplitudinii unui episod de gripă și la scăderea transmiterii gripei între persoane.

Următorul pas este un studiu despre nivele fluctuante de estrogen la femeile în premenopauză, la acelea care iau pastile contraceptive sau urmează tratamente hormonale. Contraceptivele orale administrate femeilor în premenopauză sau tratamentele hormonale administrate celor în postmenopauză ar putea să le protejeze pe acestea de gripă.

Studiul a fost publicat în American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 29-11-2019 | creare: 19-01-2016 | Vizite: 2204
Bibliografie
Oestrogen protects women from the flu... but not men, link: https://www.sciencealert.com/oestrogen-hormone-protects-women-and-not-men-from-the-flu
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  •