Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei

©

Autor:

Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
Cercetătorii din cadrul Școlii de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg au făcut o descoperire surprinzătoare într-un studiu clinic pe cobai: progesteronul pare să reducă simptomele infecției cu virusul influenza și ajută plămânii să se vindece mai repede.

Progesteronul este un hormon steroid natural implicat în ciclul menstrual, sarcină și dezvoltarea fătului. Un analog sintetic al progesteronului este utilizat în compoziția contraceptivelor feminine hormonale.

Studiul a fost efectuat pe cobai de gen feminim. O parte dintre aceștia au fost injectați cu progesteron, ulterior toți fiind infectați cu virusul influenza A.

Toți cobaii s-au îmbolnăvit, dar cei care au beneficiat de injecții cu progesteron au prezentat o funcție pulmonară mai bună, mai puține inflamații iar orice afectare pulmonară s-a vindecat mult mai repede decât în cazul celorlalți cobai.

Se pare că progesteronul crește nivelul de protecție pulmonară prin favorizarea producției unul factor de creștere numit amfiregulina, la nivelul mucoasei pulmonare.

Când se declanșează gripa, nivelul de progesteron se reduce. Femeile care utilizează contraceptive hormonale – pilule contraceptive, dispozitive intrauterine sau contraceptive injectabile -  beneficiază de un nivel mai mare de progesteron care înlocuiește progesteronul natural sau pe cel diminuat de virus.

Astfel, progesteronul ar putea fi utilizat și cu alt scop, acela terapeutic de a reduce riscul complicațiilor ce apar în urma gripei.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul PLOS Pathogens.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 16-05-2019 | creare: 19-09-2016 | Vizite: 1894
Bibliografie
Female hormone found to fight flu damage, link:
https://medicalxpress.com/news/2016-09-female-sex-hormone-progesterone-women.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Estrogenul protejează femeile de gripă, nu și bărbații
  • Hormonii de creștere din produsele de origine animală
  • Principiul care stă la baza reglării secreției de hormoni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum