Cum putem genera noi neuroni în creier?

©

Autor:

Cum putem genera noi neuroni în creier?
Creierul adult conține celule stem neuronale latente care pot forma noi neuroni. Cu toate acestea, mecanismul de reactivare a acestor celule nu este bine înțeles. O echipă de oameni de știință de la Universitățile din Geneva și Lausanne a descoperit că metabolismul celular joacă un rol esențial în acest proces. Modificând metabolismul mitocondrial, ei au reușit să trezească aceste celule stem neuronale și să crească numărul de noi neuroni din creierul șoarecilor adulți și bătrâni. Această descoperire este deosebit de promițătoare pentru tratamentul bolilor neurodegenerative.

Celulele stem neuronale sunt responsabile de construirea creierului în timpul dezvoltării embrionare și de generarea tuturor celulelor sistemului nervos central, inclusiv a neuronilor. Celulele stem neuronale persistă în unele regiuni ale creierului chiar și după ce creierul este complet format și pot produce noi neuroni de-a lungul vieții, un fenomen numit neurogeneză adultă. Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, capacitatea de neurogeneză scade semnificativ, din cauza faptului că celulele stem devin latente.

Studiul a constatat că mitocondriile, organele producătoare de energie din celule, sunt implicate în reglarea nivelului de activare al celulelor stem neuronale adulte. Complexul proteic mitocondrial transportor piruvat (MPC) descoperit de grupul profesorului Jean-Claude Martinou joacă un rol deosebit în acest sistem de reglare. Prin blocarea activității complexului MPC, oamenii de știință au reușit să activeze celulele stem neuronale latente și să genereze noi neuroni la șoarecii adulți și chiar la cei în vârstă.

sursa: Science Daily
foto: Neuroni nou-produși (roșu) în girusul dintat cu nuclei celulari (albastru) și un marker pentru neuronii imaturi (verde). © Knobloch Lab – UNIL

Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 611
Bibliografie
How to generate new neurons in the brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230301141432.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Greutatea prea mică sau prea mare la naștere crește riscul pentru probleme de neurodezvoltare
  • Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari
  • Inflamația în timpul sarcinii afectează dezvoltarea neurologică a fătului
  •