Cum recunoști o nevralgie intercostală și ce trebuie să știi despre ea

©

Autor:

Cum recunoști o nevralgie intercostală și ce trebuie să știi despre ea
Nevralgia intercostală reprezintă durerea ce apare din cauza iritatiei, inflamației sau compresiei nervilor intercostali. Cel mai frecvent aceasta apare după o intervenție chirurgicală în sfera toracală, în timpul căreia nervii pot fi lezați. (1, 4) Altă cauză este traumatismul la acest nivel dar durerea poate apărea și după o infecție virală cu herpes zoster întrucât rădăcinile nervilor sunt susceptibile la infecția cu virusul varicelo-zosterian. Uneori nevralgia intercostală nu are o cauza exactă, fiind idiopatică. (3, 4)

Nervii intercostali iau naștere din ramurile anterioare ale primilor 11 nervi spinali toracali, având un traseu inferior de coastă, alături de venă și arteră. Ei inervează mușchii cutiei toracice, tegumentul din această zonă și cavitatea toracică. (3)

Semne și simptome

Ca simptomatologie se descrie o durere intensă, ascuțită localizată la nivelul toracelui, cu iradiere din față în spate sau invers. (1) Unii bolnavi pot resimți o senzație de constricție toracică, de apăsare, care merge din față în spate. Durerea se poate accentua odată cu respirațiile adânci, cu întinderea zonei respective sau la râs, tuse sau strănut.

Nevralgia intercostală ce apare după o infecție cu virusul varicelo-zosterian poate fi însoțită de prurit sau o sensibilitate exagerată a tegumentelor, chiar și la contactul cu îmbrăcămintea. Cazurile severe determină spasme involuntare ale mușchilor, pierderea apetitului, atrofie musculară, paralizie. (4)

Diagnostic

Diagnosticul nevralgiei intercostale se face după excluderea altor cauze de durere toracică, în special a unei patologii cardiace sau altor organe de la nivel toracal. Astfel, dacă la apăsarea zonei dintre coaste sau prin mișcarea de inspir a pacientului, apare durere, atunci cel mai probabil este vorba despre o nevralgie intercostală.

Pentru exluderea unei patologii cardiace se efectuează EKG care poate orienta diagnosticul spre un infarct miocardic, pericardită sau altă boală cardiacă acompaniată de durere. Dacă există suspiciunea unui traumatism, atunci se poate efectua o radiografie, ecografie, computer tomograf sau rezonanță magnetică nucleară. În unele cazuri, poate fi nevoie de consult neurologic. (4)

Tratament

Există mai multe modalități terapeutice pentru nevralgia intercostală, printre care tratamentul sistemic, local, blocul locoregional, crioablația și radioablația. Dintre tratamentele locale care pot ameliora durerea din nevralgia intercostala se utilizează cremele sau plasturii cu capsaicină sau lidocaină.

Dintre medicamente orale, antidepresivele (amitriptilina, desipramina, duloxetina, imipramina, nortriptilina) și anticonvulsivantele (carbamazepina, gabapentin, pregabalina) sunt de preferat.

Pentru nevralgia intercostala după o intervenție chirurgicală se efectuează de obicei neurectomie intercostală, adică ablația unei părți dintr-un nerv, cu implantarea capătului proximal la nivelul mușchiului marele dorsal. (4, 5)

Data actualizare: 18-04-2019 | creare: 18-04-2019 | Vizite: 101851
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum