Cum trece creierul de la starea de„ visare cu ochii deschiși” la realitate?

©

Autor:

Cum trece creierul de la starea de„ visare cu ochii deschiși” la realitate?
Cercetătorii de la Spitalul pentru Copii din Boston au descoperit un mecanism al creierului care ne permite să întrerupem momentele de visare cu ochii deschiși și să ne realiniem „harta cognitivă” înapoi la realitate. Acest mecanism implică activitatea într-o parte a creierului numită girusul dentat, care ne ajută să rămânem concentrați pe ce se întâmplă în mediul nostru și, de asemenea, ajută la formarea memoriei.
Studiul publicat în jurnalul Nature a analizat un model de șoarece și a identificat un model de activitate neuronală puțin cunoscut, caracterizat prin impulsuri sincronizate în girusul dentat, parte a hipocampului. Aceste impulsuri apar când creierul este „deconectat” și ar putea ajuta la procesarea rapidă a noilor informații și la orientarea față de evenimentele din mediul înconjurător.

Această descoperire oferă noi perspective asupra modului în care creierul procesează informațiile și formează amintiri, având implicații potențiale pentru înțelegerea unor tulburări neuropsihiatrice, precum deficitul de atenție/hiperactivitate, stresul post-traumatic și Alzheimer. În particular, cercetătorul Jordan Farrell este interesat de epilepsie, o condiție caracterizată prin impulsuri sincronizate excesive ale neuronilor, planificând să investigheze rolul impulsurilor dentate prin manipularea rețelelor neuronale în creierul șoarecilor epileptici și extinderea studiului la copiii cu epilepsie, în colaborare cu clinicienii de la Spitalul pentru Copii din Boston. Aceste impulsuri dentate ar putea inclina creierul către o stare patologică în cazul persoanelor cu epilepsie, adăugând un impuls suplimentar sistemului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-03-2024 | creare: 14-03-2024 | Vizite: 150
Bibliografie
How the brain switches between daydreaming and reality, link: https://www.news-medical.net/news/20240313/How-the-brain-switches-between-daydreaming-and-reality.aspx

Image by hayyans on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: