Cum influențează trăsăturile de personalitate capacitatea cognitivă a unei persoane la bătrânețe?

©

Autor:

Cum influențează trăsăturile de personalitate capacitatea cognitivă a unei persoane la bătrânețe?
Trăsăturile de personalitate reflectă modele de gândire și comportament relativ durabile, influențate de experiențele de viață, care pot determina riscul unui individ de a dezvolta anumite afecțiuni. Un nou studiu, publicat de Asociația Americană de Psihologie, arată cum anumite tipuri de personalități pot crește susceptibilitatea de a dezvolta deficiențe cognitive, în timp ce altele pot îmbunătății capacitatea indivizilor de a rezista schimbărilor neurologice asociate cu îmbătrânirea.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat datele a peste 1.950 de persoane fără un diagnostic oficial de demență, recrutați din comunitățile de pensionari, grupuri bisericești și unități de locuințe pentru bătrâni. Personalitatea participanților a fost evaluată la începutul studiului, iar ulterior au fost efectuate anual evaluări ale abilităților lor cognitive.

Rezultatele au indicat că persoanele instabile emoțional, cu o personalitate nevrotică, au mai multe șanse să experimenteze un declin cognitiv accentuat odată cu înaintarea în vârstă, comparativ cu persoanele organizate, cu niveluri ridicate de autodisciplină. Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între personalitatea extrovertită și dezvoltarea deficiențelor cognitive ușoare. Cu toate acestea, participanții extrovertiți și cu un nivel scăzut de nevrotism sau cu un nivel crescut de organizare au avut tendința de a-și menține funcționarea cognitivă normală mai mult decât alții.

Estimările arată că, în rândul participanților în vârstă de 80 de ani cu un nivel ridicat de conștiinciozitate, perioada de viață trăită fără tulburări cognitive a fost cu doi ani mai mare, în comparație cu participanții cu un nivel scăzut de conștiinciozitate. În ceea ce privește participanții extrovertiți, aceștia și-au păstrat cogniția cu un an mai mult decât cei etichetați ca fiind mai degrabă introvertiți. Autorii menționează, în plus, faptul că nu a existat nicio asociere între una dintre trăsăturile de personalitate și speranța totală de viață.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 426
Bibliografie
Certain personality traits may play a role in cognitive functioning later in life, link: https://www.news-medical.net/news/20220411/Certain-personality-traits-may-play-a-role-in-cognitive-functioning-later-in-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mișcările corpului oferă indicii despre trăsăturile de personalitate
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  •