Curcumina amplifică livrarea medicamentelor antiretrovirale în creier, ameliorând stresul oxidativ și inflamația

©

Autor:

Curcumina amplifică livrarea medicamentelor antiretrovirale în creier, ameliorând stresul oxidativ și inflamația
Deși terapia antiretrovirală a îmbunătățit semnificativ starea de sănătate a pacienților cu HIV și a controlat replicarea virusului, complicațiile neuronale ale infecției cu HIV rămân o problemă. Rezervoarele virale persistente în sistemul nervos central provoacă inflamație cronică și deteriorare celulară, contribuind la tulburarea neurocognitivă asociată HIV (HAND).
În cadrul unui studiu publicat în Scientific Reports cercetătorii au examinat eficacitatea curcuminei ca adjuvant pentru îmbunătățirea traversării barierei hemato-encefalice de către elvitegravir, un antiretroviral, și reducerea inflamației și stresului oxidativ asociate HAND. Curcumina, extrasă din Curcuma longa, posedă proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii. Elvitegravir, un inhibitor al integrării, are un profil de siguranță relativ mai bun, dar dificultăți în traversarea barierei hemato-encefalice.

Concentrațiile de elvitegravir în creier au fost semnificativ mai mari după administrarea intranazală comparativ cu cea intraperitoneală, iar curcumina ca adjuvant a îmbunătățit această livrare. Curcumina a crescut concentrația intracelulară de elvitegravir în macrofagele U1 și a redus nivelurile de specii reactive de oxigen și citokine proinflamatorii, indicând o reducere a inflamației.

Utilizarea curcuminei ca adjuvant a îmbunătățit livrarea elvitegravirului în creier, ficat și plămâni în modelele de șoareci și în macrofagele U1 in vitro. Curcumina a avut un impact pozitiv în reducerea inflamației și stresului oxidativ, evenimente majore în neuropatogeneza HIV.

sursa: News Medical
foto: Stephanie Frey / Shutterstock

Data actualizare: 16-11-2023 | creare: 16-11-2023 | Vizite: 264
Bibliografie
Curcumin boosts brain delivery of HIV drug, curbing inflammation and oxidative stress, link: https://www.news-medical.net/news/20231116/Curcumin-boosts-brain-delivery-of-HIV-drug-curbing-inflammation-and-oxidative-stress.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Curcuminul se absoarbe mai eficient prin intermediul nanoparticulelor, având posibile beneficii in boala Alzheimer si infecția cu herpes genital
  • Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației
  • Turmericul ar putea avea proprietăți antivirale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum