Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață

©

Autor:

Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață

Potrivit unui studiu clinic randomizat controlat, pacienții cu obezitate extremă și diabet tip 2 care au beneficiat de tratament chirurgical – concret, bypass gastric Roux-en-Y, au înregistrat o ameliorarea semnificativă a stării de sănătate după trei ani de la intervenție, comparativ cu pacienții care au primit tratament intensiv pentru diabet și au urmat un program pentru scăderea în greutate.
Persoanele cu obezitate morbidă și un control deficitar al diabetului zaharat tip 2 beneficiază doar de două opțiuni de tratament pentru a-și îmbunătăți substanțial starea de sănătate: chirurgia bariatrică sau managementul intensiv al stilului de viață.

La studiul SLIMM-T2D (Surgery or Lifestyle with Intensive Medical Management in the Treatment of Type 2 Diabetes) au participat 38 de pacienți cu obezitate și diabet tip 2. În medie valoarea greutății a fost de 150 kg și 36.3 kg/m2 cea a indicelui de masă corporală. La 3 ani după intervențiile antiobezitate s-au obținut modificări substanțiale în ceea ce privește greutatea corporală și profilul metabolic:

 

Chirurgie bariatrică Modificarea intensivă a stilului de viață
↓ 25 kg (medie) ↓  5 kg (medie)
↓  1.79% (medie) ↓  0.39% (medie)
↓ riscului de boli coronariene
↓  riscului de accident vascular cerebral
↓  dozelor terapeutice pentru controlul diabetului, presiunii arteriale și normalizarea profilului lipidic  

Deși pacienții care au beneficiat de tratament farmacologic și nutrițional pentru controlul diabetului, respectiv pentru pierderea în greutate, au înregistrat progrese notabile într-o primă etapă, aceste efecte s-au redus substanțial în timp.

Deși diferențele cantitative sunt majore, în ambele grupuri pacienții au resimțit ameliorarea semnificativă în ceea ce privește calitatea vieții și a distresului asociat vieții cu diabet.

În rândul pacienților care au beneficiat de intervenție bariatrică  reducerea substanțială a greutății corporale a manifestat un impact la fel de mare asupra calității vieții, aceștia înregistrând valori mai crescute ale scorurilor de calitatea vieții în general, în ceea ce privește funcționalitatea fizică, încrederea în sine și performanța șa locul de muncă în particular.

În ciuda rezultatelor încurajatoare și a necesității de personalizare a abordării pacienților cu obezitate severă și diabet, bypass-ul gastric nu constituie mereu cea mai bună opțiune: intervenția este mutilantă la nivelul tractului digestiv, ireversibilă, necesită suplimentare cu nutrienți pentru toată viața, nu este lipsită de riscuri pe termen scurt și lung de la operație, nu sunt excluse nici în acest caz recidivele, iar costurile crescute o fac inaccesibilă pentru o mare parte din pacienți.

Astfel, modificarea intensivă a stilului de viață rămâne singura opțiune medicală de tratament în rândul pacienților cu obezitate extremă și diabet zaharat tip 2. Din fericire pentru aceștia în prezent dispunem de medicamente antidiabetice tot mai performante care pot favoriza un bun control al glicemiei, scăderea în greutate, reducerea ratei de a suferi hipoglicemie, alături de o abordare nutrițională eficientă care să ia în calcul și comportamentele stilului de viață.

Sursa: EurekAlert!

Data actualizare: 02-09-2019 | creare: 12-03-2018 | Vizite: 1765
Bibliografie
Gastric bypass surgery can give better control for diabetes and obesity than lifestyle modification, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/bawh-gbs030218.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •