STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale

©

Autor:

STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
Potrivit unui studiu apărut în publicația științifică The British Medical Journal, utilizarea anumitor medicamente antidiabetice, de exemplu inhibitorii de dipeptidil peptidază-4, a fost asociată cu majorarea riscului de afecțiuni inflamatorii intestinale. Aceste observații trebuie replicate prin intermediul studiilor viitoare pentru a fi validate, însă clinicienii ar trebui să fie informați cu privire la posibila asociere.

Inhibitorii de dipeptidil peptidază-4 constituie o clasă relativ nouă de medicamente utilizate pentru tratarea diabetului tip 2, de regulă rezervată pacienților care nu răspund la medicația convențională.

Mecanismul de acțiune presupune blocarea enzimei dipeptidil peptidază-4 cu rol în răspunsul inflamator sistemic și în reglarea hormonilor intestinali.

Unele studii sugerează că nivelul redus de enzimă dipeptidil peptidază-4 ar fi asociat cu accentuarea  simptomelor la pacienții cu boli intestinale inflamatorii, însă până acum nu a fost evaluat impactul inhibitorilor acestei enzime asupra incidenței patologiei intestinale inflamatorii la pacienții cu diabet tip 2.

Citiți pe larg despre etiopatologia bolilor inflamatorii intestinale. 

La studiu au fost incluși 141,170 pacienți cu vârste începând cu 18 ani, care au început tratamentul cu medicamente antidiabetice între 2007 și 2016. Pacienții tratați inițial cu insulină și cei cu istori medical de boli inflamatorii intestinale sau condiții similare au fost excluși. De asemenea, factorii precum greutatea/indicele de masă corporală, statusul de fumător, afecțiunile asociate cu abuzul de alcool, respectiv complicațiile preexistente ale diabetului au fost luate în considerare în cadrul procesării statistice a datelor.   

Participanții au fost monitorizați în medie 3.5 ani, timp în care au fost înregistrate 208 cazuri de boli inflamatorii intestinale, ceea ce înseamnă o rată a incidenței de 37.7 cazuri per 100,000 ani-persoană din intervalul de observație.

Citiți pe larg despre bolile inflamatorii intestinale:

Per total, administrarea inhibitorilor de dipeptidil peptidază-4 a fost asociată cu majorarea cu 75% a riscului de boli inflamatorii intestinale (53.4 cazuri per 100,000 ani-persoană), comparativ cu celelalte antidiabetice orale incluse în analiză (34.5 cazuri per 100,000 ani-persoană). Asocierea a a fost semnificativă statistic și a crescut concomitent cu durata mai lungă a tratamentului, atingând valoarea de vârf după 3-4 ani de utilizare.

Limitele studiului

Studiul a fost observațional, ceea ce nu permite stabilirea unei cauzalități și nici nu exclude contribuția altor factori care au favorizat această asociere, respectiv creșterea incidenței bolilor inflamatorii intestinale la pacienții cu diabet tip 2 aflați sub tratament cu inhibitori de dipeptidil peptidază-4.

Deși s-a observat majorarea riscului de boli inflamatorii intestinale în urma administrării pe termen lung a inhibitorilor de deptidil peptidază-4, riscul absolut este unul mic.

De asemenea, rezultatele trebuie să fie replicate pentru a formula recomandări viitoare în ceea ce privește administrarea acestui tratament pacienșilor cu diabet tip 2.

Clinicienii ar trebui să fie informați în legătură cu existența acestei posibile asocieri și poate, să evite indicația de tratament cu inhibitori ai enzimei dipeptidil peptidază pacienților cu risc crescut sau istori familial de boli inflamatorii intestinale sau cu afecțiuni autoimune cunoscute,” conchid autorii studiului.

Sursa: BMJ

Data actualizare: 23-07-2023 | creare: 04-04-2018 | Vizite: 1649
Bibliografie
Use of certain diabetes drugs may be linked to increased risk of inflammatory bowel disease, link: https://www.bmj.com/company/newsroom/use-of-certain-diabetes-drugs-may-be-linked-to-increased-risk-of-inflammatory-bowel-disease/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bolile inflamatorii intestinale - asociate cu riscul mai mare de atac de cord (studiu)
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum