O descoperire majoră către noi tratamente pentru diabetul de tip 1 și 2

©

Autor:

O descoperire majoră către noi tratamente pentru diabetul de tip 1 și 2
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Monash propune o nouă cale de regenerarea a nivelurilor de insulină în celulele stem pancreatice, deschizând astfel noi căi în vederea tratării diabetului de tip 1 și 2. Conform oamenilor de știință, reactivarea celulelor pancreatice provenite de la un donator ce suferea de diabet de tip 1 a determinat o secreție de insulină asemănătoare celei pe care o prezintă celulele beta întâlnite în mod fiziologic la acest nivel, prin intermediul unui medicament aprobat de FDA, care însă nu este autorizat pentru tratarea diabetului.
Sam El-Osta, profesor la Departamentul de Diabet din cadrul universității australiene și autor principal al studiului, afirmă că lucrarea este de o importanță marcată, deoarece numărul persoanelor care suferă de diabet la nivel global o să atingă, în curând, 500 de milioane, aspect ce atrage după sine necesitatea apariției unor terapii eficiente împotriva acestei afecțiuni. Mai exact, din punct de vedere statistic, autorul explică faptul că șapte copii sunt diagnosticați în Australia cu diabet în fiecare zi, presupunând, de asemenea, o necesitate de testare a nivelurilor glicemiei pe toată durata vieții și injecții zilnice cu insulină.

Specialiștii mai menționează și una dintre provocările pe care le-au întâmpinat în cadrul țelului de a restabili expresia fiziologică a insulinei, anume lipsa unui număr crescut de celule beta producătoare de hormon în pancreasul unei persoane ce suferă de diabet, acesta fiind deseori considerat prea afectat pentru a se mai putea vindeca. În plus, în prezent există o singură alternativă la injecțiile zilnice cu insulină, aceasta fiind reprezentată de transplantul de insule pancreatice, prin care țesutul irecuperabil este înlocuit cu unul indemn. Profesorul El-Osta subliniază, însă, faptul că această metodă terapeutică are utilizare limitată pe scară largă deoarece, ca orice alt transplant, depinde de prezența unui donator de organe.

Al-Hasani, doctor și co-autor al studiului, evidențiază faptul că tratamentul medicamentos ar putea să reprezinte o soluție pentru criza de sănătate pe care o presupune diabetul, întrucât cel de tip 2 este strâns corelat cu creșterea incidenței obezității. Cu toate acestea, de menționat este și faptul că noua propunere de tratament necesită să fie analizată în continuare, pentru ca proprietățile celulelor stem pancreatică să fie identificate în totalitate și pentru a fi stabilite protocoalele de izolare și extindere a acestora.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 458
Bibliografie
A major breakthrough toward new treatments for Type 1 and Type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20220722/A-major-breakthrough-toward-new-treatments-for-Type-1-and-Type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Tratamentul diabetului
  • Un plasture poate fi folosit pentru gestionarea tratamentului la pacienții cu diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum