De ce apar coșurile (acneea)?

©

Autor:

De ce apar coșurile (acneea)?
Coșurile sau acneea reprezintă o problemă dermatologică comună, care deși apare în mod obișnuit la pubertate, se poate manifesta și la vârsta adultă.
Acneea apare mai ales la nivelul feței, pe spate și pe piept, fie sub formă de puncte albe sau negre, fie sub formă de pustule inflamate, umplute cu puroi sau chiar chisturi dureroase, ce pot provoca cicatrici permanente.

Coșurile apar atunci când foliculii firelor de păr se blochează, în principal din cauza modificărilor hormonale ce afectează activitatea glandelor seboreice situate în apropierea acestora.

Glandele seboreice produc mai mult sebum, iar excesul, alaturi de celule moarte și elemente externe formează un „dop” ce astupă folicul. De asemenea, excesul de sebum perturbă activitatea unei bacterii în mod normal inofensive (P. Acnes), care va cauza apariția inflamației și a puroiului.

Tulburările hormonale sunt mai întâlnite la pubertate, când nivelul testosteronului este ridicat. În plus, apariția coșurilor poate fi influențată de modificările din timpul ciclului menstrual sau din timpul sarcinii.

Sindromul ovarului polichistic
este o altă posibilă cauză a acneei la femei; vizita la ginecolog în cazul pacientelor cu acnee poate oferi soluții pentru vindecarea coșurilor.

Acneea este de obicei influențată și genetic, astfel că dacă părinții au avut coșuri, probabilitatea ca și copiii să se confrunte cu ele este destul de mare.

Deși se crede că alimentația, igiena și activitatea sexuală ar putea fi implicate în apariția coșurilor, aceste asocieri nu au putut fi demonstrate.

Alți factori care pot cauza coșuri:

 • folosirea unor produse cosmetice care încarcă porii; trebuie optat pentru produse ce au mențiunea de non-comedogenic pe amabalaj.
 • administrarea anumitor medicamente
 • fumatul

Citiți mai multe despre acnee, aici.

Data actualizare: 23-09-2014 | creare: 23-09-2014 | Vizite: 11406
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
 • MIT: Ciocolata cauzează acnee
 • Cum scapi de punctele negre
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum