MIT: Ciocolata cauzează acnee
©
Autor: Costin Oana
FALS
Ciocolata a fost considerată timp de mai bine de 100 de ani unul dintre factorii ce favorizează apariția acneeei, chiar dacă dovezi clare în această privință nu există nici astăzi.
Acneea apare atunci când glandele sebacee produc mai mult sebum decât este necesar, ducând la crearea unui blocaj la nivelul foliculului de păr. La pielea afectată de acnee se observă totodată și un ritm mai accelerat de înlocuire a celulelor moarte, de până la 4-5 ori mai rapid decât la o piele sănătoasă. Nu în ultimul rând, proliferarea bacteriei acneei (Propionibacterium acnes), care se găsește în mod normal pe piele, este favorizată de aceste două condiții. Acneea are și un substrat genetic, putând fi influențată de modificările hormonale.
Rezultatele obținute până acum în urma studiilor sunt însă contradictorii. Un test clinic din 1969 nu a identificat niciun efect al consumului de ciocolată asupra pielii. La această concluzie au ajuns și alți dermatologi care au studiat rolul ciocolatei asupra acneei. Într-un astfel de studiu, participanții care prezentau acnee severă sau moderată au consumat fie ciocolată, fie un aliment placebo similar ciocolatei. Nicio diferență la nivelul evoluției acneei nu s-a observat după consumul celor două tipuri de alimente.
Pe de altă parte, un studiu din 2013 a arătat că ciocolata poate acționa asupra sistemului imunitar, stimulând apariția acneei. Participanții au consumat timp de 4 patru zile câte 50 de grame de ciocolată, după care mostre din sângele lor au fost expuse unor bacterii implicate în apariția sau agravarea acneei - Propionibacterium acnes și Staphylococcus aureus. S-a observat că sângele a produs mai mulți markeri ai inflamației, care împreună cu bacteriile fac dificilă menținerea curată a porilor.
Un alt punct de vedere în această controversă este că ciocolata ar avea un rol indirect asupra apariției acneei, prin conținutul său de lapte și grăsimi. Un consum ridicat de grăsimi ar duce la o secreție mai mare de sebum, în timp ce cazeina din lapte ar stimula secreția factorului de creștere insulinic (IGF), despre care se consideră că ar agrava acneea.
Lipsa unor dovezi obținute prin teste clinice și studii face însă imposibil de afirmat că ciocolata ar avea efecte asupra apariției sau agravării acneei. Dacă ciocolata este printre alimentele pe care le consumăm frecvent, pericolul asupra siluetei ar trebui să ne preocupe mai mult decât efectele asupra pielii.
Data actualizare: 05-07-2018 | creare: 07-11-2014 | Vizite: 6238
Bibliografie
Myth or Fact: eating chocolate causes acne, link: https://www.dukemedicine.org/blog/myth-or-fact-eating-chocolate-causes-acneChocolate May Trigger Acne By Changing Immune System, Study Suggests, link: https://www.journals.elsevier.com/cytokine/news/chocolate-may-trigger-acne-by-changing-immune-system/
True or False: Eating Chocolate (or Other Fatty Foods) Causes Acne, link: https://www.bidmc.org/YourHealth/Holistic-Health/Health-Myths-Center.aspx?ChunkID=156967
Monday’s medical myth: chocolate causes acne, link: https://theconversation.com/mondays-medical-myth-chocolate-causes-acne-6934
What Causes Acne?, link: https://acne.about.com/od/acnebasics/tp/causes.htm
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Acneea dispare vreodata?
- Tratament demodex
- Cicatrici de dupa acnee...
- Dereglare hormonala?
- Brevoxyl
- Acnee chistica
- Acnee
- Stiti produse antiacneeice?
- Acnee rozacee, cuperoza tratament laser