Acneea la adulti

©

Autor:

Acneea la adulti

Odata ce ai trecut de perioada pubertatii, te-ai fi asteptat ca acneea sa dispara definitiv si irevocabil. Cu toate acestea, acneea la varsta adulta afecteaza mai mult de 70% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, afectiunea fiind mult mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor. Desi dermatologii afirma ca din ce in ce mai multi adulti solicita ajutorul specializat, nu a fost inca dovedit statistic faptul ca afectiunea a luat o mai mare amploare sau pur si simplu mai multe persoane apeleaza la sfatul unui specialist.


Acneea la adulti este mai mult decat o problema de natura cosmetica, reprezentand o afectiune dermatologica cronica ce se declanseaza spontan si recidiveaza, spune Dr. Bethanee Schlosser, director al programului Women’s Skin Health Program de la Universitatea Northwestern din Chicago. Chiar daca nu este un semn al unei boli cronice la majoritatea pacientilor, acneea poate avea rezultate negative semnificative la nivel emotional, precum scaderea stimei de sine si a confortului psihologic in general.


Aceiasi factori care contribuie la aparitia acneei in randul adolescentilor, denumita acnee vulgara, pot aparea si la adulti dupa varsta de 25 de ani. Acneea la adulti afecteaza in primul rand femeile, maifestandu-se in special in partea inferioara a fetei, la nivelul maxilarului si a barbiei si prezentandu-se sub forma de noduli moi, sub piele. Desi acneea este cauzata de mai multi factori, eruptiile la nivelul inferior al fetei indica faptul ca dezechilibrul hormonal si nu bacteriile - reprezinta cauza aparitiei acestora, iar tratementul ar trebuie sa fie unul corespunzator, afirma dr. Schlosser.

Ce este defapt acneea la varsta adulta?

Acneea la adulti se manifesta sub forma de comedoane (puncte albe si/sau puncte negre) prezente la nivelul fetei, gatului, spatelui si al pieptului. Nu trebuie confundata cu acneea rozacee, care apare ca reactie adversa la diverse medicamente.

 

Caracteristicile acneei la adulti se traduc prin:

  • acumularea de sebum - care este produs de glandele sebacee din piele.
  • Propionibacterium acnes, o bacterie care traieste in foliculii de par (pori), un folicul de par anormal, care este „lipicios”
  • inflamatii ce apar ca o reactie imunitara a celulelor albe ce lupta impotriva bacteriilor in crestere.


De ce apare acneea la adulti?

Acneea la adulti este cauzata intr-o anumita proportie de un dezechilibru hormonal. „Aceasta apare atunci cand exista un val de hormoni masculini de tip androgen (si anume testosteron si DHEAS)”, explica dr. Adam Natsheh, dermatolog la Spitalul Women’s College din Toronto. Acesta este motivul pentru care adolescentii au tendinta de a dezvolta eruptii acneice mai agresive in timpul pubertatii decat fetele, care se confrunta cu un val mai scazut al aparitiei acestor hormoni.

Alte cauze posibile de acnee la adulti

sensibilitate hormonala ridicata. Studiile arata ca unii oameni au mai multi receptori hormonali la nivelul glandelor sebacee. „Exista mai multe sanse de a dezvolta acnee atunci cand mai multi hormoni androgeni sunt prezenti in organism”, afirma dr. Natsheh. Numarul de receptori este determinat genetic, dar tratamentele, precum anumite anticonceptionale pot bloca acesti receptori.
sistemul imunitar. Unele persoane prezinta un exces la genei TLR7 care, in lupta impotriva bacteriilor trimit mai multe celule albe decat in ​​mod normal pentru a se apara, crescand astfel riscul de pustule inflamate. „Sistemul lor imunitar ataca foliculii si glandele sebacee” explica dr. Yves Poulin, presedinte al Asociatiei Canadiene de Dermatologie si profesor in cadrul Departamentului de Medicina de la Universitatea Laval. Medicamente antiinflamatorii reprezinta cea mai eficace metoda de a trata aceasta afectiune, afirma dr. Natsheh.
cortizol - hormonul stresului. In timp ce stresul nu este o cauza directa, cercetatorii sustin ca acesta agraveaza acneea. Un 2002 studiu de des citat din cadrul Universitatii Stanford a aratat ca elevii au suferita de acnee mai severa in timpul perioadelor de examen decat in alte perioade. Astfel, cand se intensifica perioadele de stres concentratia ridicata a hormonului cortizol perturba echilibrul organismului si poate fi responsabil de aparitia acneei. (1)

Poate fi prevenita acneea la varsta adulta?

In timp ce receptivitatea hormonala si raspunsul imun sunt cauzele principale ale aparitiei acneei, putem preveni aceasta afectiune printr-un stil de viata sanatos, inclusiv prin practicarea exercitiilor fizice in mod regulat, respectarea orelor de somn, o alimentatie sanatoasa si controlul stresului, ne recomanda dr. Natsheh.

In ceea ce priveste legatura directa dintre acnee si anumite alimente, inclusiv produsele lactate si alimentele procesate cu un continut crescut de zaharuri sunt adesea incriminate, dar acestea nu sunt suficient de puternice pentru ca dermatologul sa recomande excluderea totala a unor clase de produse alimentare, este de parere dr. Schlosser. Daca esti convins ca un anumit aliment declanseaza aparitia acneei poti discuta cu medicul tau despre inlocuirea substantelor nutritive necesare.

Care sunt cele mai bune tratamente pentru acneea la adulti?

Medicii dermatologi identifica principala cauza a aparitiei acneei, planificand impreuna cu pacientul un tratament personalizat, folosind o combinatie a urmatoarelor categorii de medicamente:


• Medicamente antiinflamatorii si antibacteriene (locale si orale). Retinoidul topic antiinflamator (un derivat de vitamina A) este adesea utilizat pentru a trata si a preveni celulele anormal de grase de la baza porilor care contribuie la formarea acneei. Varianta orala a vitaminei A este Isotretinoina ce a fost denumita ca cea mai de succes metoda de a trata acneea severa, dar efectele sale adverse o fac periculoasa pentru femeile care pot deveni gravide in timp ce utilizeaza acest medicament.

• Terapie hormonala. Pana la 60% din cazurile de acnee in randul femeilor sunt datorate dezechilibrului hormonal prin aparitia de cosuri inaintea menstruatiei. Antibioticele orale pot sa nu functioneze corect in cazul acestui tip de acnee. Daca acneea este distribuit la nivelul inferior al fetei cu un aspect de nodul dureros, atunci se poate apela la ajutorul terapiei hormonale. Pilulele contraceptive care contin atat estrogen cat si progesteron sunt eficiente impotriva acneei, desi pacientii trebuie sa evalueze riscurile, inclusiv aparitia cheagurilor de sange.

Terapia fotodinamica (PDT) cu agenti fotosensibilizatori. PDT foloseste tratamente cu lumina, plus un agent fotosensibilizant, de obicei acid 5-aminolevulinic (ALA). Este o noua optiune dovedita eficient in cazul acneei usoare pana la moderata. Aceasta are proprietati anti - inflamatorii puternice, dar ai nevoie de mai multe tratamente la fiecare trei pana la patru saptamani.

Desi poate fi greu sa ramii optimist in timp ce tii acneea sub control, expertii incurajeaza pacientii sa aiba rabdare precum si o atitudine generala pozitiva. Combinarea diferitelor optiuni in cadrul unui plan de tratament personalizat va da roade in cele din urma. (1)

Mituri despre acnee

In ciuda faptului ca este una dintre afectiunile dermatologice cele mai raspandite, acneea este, de asemenea, predispusa unor conceptii eronate precum:


1. Consumul de ciocolata, pizza, cartofi prajiti
In timp ce acneea nu este doar o problema specifica exclusiv adolescentilor, acestia au tendinta de a consuma o varietate de alimente considerat de multi responsabila de aparitia acneei. Insa, precum am indicat in randurile de mai sus - acneea nu este cauzata de ceea ce mananci. In timp ce nu este tocmai indicat ca dieta ta sa fie compusa numai din alimente prajite sau grase, te poti bucura din cand in cand de o felie de pizza sau un baton de ciocolata.


2. Nu te speli pe fata indeajuns de des
Desi este important sa iti mentii pielea curata prin spalarea de doua ori pe zi (dimineata si seara), de multe ori aparitia acneei este pusa pe seama unei igiene faciale superficiale. Aceasta reprezinta o ipoteza falsa, fiind cunoscut faptul ca acneea apare la nivel subcutanat. Poti folosi un demachiant usor pentru curatarea fetei, insa evita pe cat posibil solutiile exfoliante dure care agreseaza tenul in mod inutil. Acestea vor raspandi bacteriile care cauzeaza aparitia acneei. Daca simti nevoia de a indeparta excesul de sebum pe parcursul zilei, poti apela la folosirea unor servetele demachiante fara alcool sau parabeni.


3. Acneea afecteaza doar adolescentii
In timp ce acneea la varsta adulta nu este la fel de severa precum cea din perioada pubertatii, exista totusi cazuri in care afectiunea poate scapa de sub control chiar si la o varsta inaintata. Daca te confrunti cu aparitia acneei in jurul vastei de 20-30 de ani e cazul sa consulti un dermatolog. Exista medicamente care trateaza eficient aceasta problema.


4. Acneea nu poate fi tratata
Acneea este tratabila daca ti se vor prescrie medicamentele adecvate. Consulta un medic dermatolog care va evalua starea pielii tale si iti va recomanda un tratament personalizat. Nu incerca sa tratezi acneea pe cont propriu sau la sugestiile unor indivizi neavizati. Astfel vei economisi bani si timp. Medicul iti poate prescrie antibiotice extrem de puternice sau combinatii de tratamente, pe care altfel nu le vei putea obtine.

5. Razele solare vindeca acneea
Nu numai ca este fals, dar este mai ales cea mai sigura modalitate de a grabi procesul de imbatranire prematura a pielii. 90 % din imbatranirea prematura a pielii este cauzata de expunerea directa si neprotejata la soare. Pielea bronzata poate ascunde roseata provocata de acnee insa nu trateaza cauzele aparitiei acesteia.
Foloseste crema de protecte solara daca nu vrei sa arati cu 10 ani mai invarsta decat esti cu adevarat! (3)

Cum evitam acneea?

In unele cazuri acneea la varsta adulta poate fi mai grava decat in perioada pubertatii. Se estimeaza ca unul din cinci adulti cu varste cuprinse intre 25 si 44 sufera de aparitia acneei.
Mai mult decat o simpla problema cosmetica, acneea poate afecta calitatea vietii, indiferent de varsta. Daca te confrunti cu erutii recurente ale acneei, gasirea unui tratament adecvat poate ajuta la imbunatatirea stimei de sine si a confortului psihologic.
Acneea este cauzata de numerosi factori si, din acest motiv, nu exista nicio modalitate sigura de a se evita sau a controla aparitia acesteia. Dar modul in care iti tratezi pielea joaca joaca un rol important in mentinerea unei stari de sanatate imbucuratoare.
Cu un pic de know-how, poti reduce sau elimina aparitia ocazionala a focarelor de acnee de pe fata, spate, umeri, gat, piept, membrele, sau in alte zone.

1. Produsele de ingrijire a parului si a fetei
Balsamurile de par gelurile, diverse tipuri de spray, produse de barbierit, de hidratare, protectie solara si alte produse care contin ulei pot bloca porii si cauza aparitia acneei. Solutia este sa alegi produse cosmetice care nu blocheaza porii - numit „noncomedogenice” - ce ar putea face o mare diferenta in aspectul pielii tale.
Verifica etichetele produselor pentru ingrijirea parului si a pielii pentru a vedea daca acestea sunt marcate cu observatia: „fara ulei” si „noncomedogenic”. De asemenea, ia in considerare si necesitatea folosirii unui anume tip de produs. Chiar si produsele marcate „testat dermatologic” pot cauza acnee in cazul unor persoane. Minimizarea numarului de produse pe care le utilizezi pot ajuta la reducerea declansarii acneei. Evita porti machiaj in timpul exercitiilor fizice! Chiar si cosmeticele fara ulei si noncomedogenice pot bloca porii in timp ce transpiri.

2. Adopta atitudinea de tip „mainile jos!”
Contactul fetei cu mainile murdare poate incuraja dezvoltarea bacteriilor si provoca infectii inflamatorii in randul adultilor. Stoarcerea cosurilor poate adanci bacteriile si mai adanc in piele, ceea ce duce la agravarea inflamatiei si, eventual, la aparitia unor cicatrici permanente. Incearca deci sa rezisti tentatiei de a atinge zonele afectate.

3. Scapa de transpiratie!
Face un dus imediat dupa un exercitiu fizic solicitant. Activitatea fizica incalzeste corpul, cauzand ca transpiratia sa se amestece cu grasimea de la suprafata pielii si inchizand porii. In cazul in care un dus rapid nu este posibil, foloseste un prosop pentru a sterge excesul de transpiratie si poarta haine uscate cat mai curand posibil. Hainele pline de transpirate si/sau stranse pe corp pot duce la aparitia acneei pe piept, spate si in alte parti ale corpului. De asemenea, evita purtarea benzilor inguste sau palarii care sporesc aparitia bacteriilor la nivelul tamplelor. Daca porti o casca sau orice alte echipamente cu bretele, asigura-te ca sunt spalate frecvent.

4. Evita spalarea excesiva si produsele exfoliante
Acneea la adulti nu este cauzata de murdarie, astfel incat spalarea frecventa cu substante dure precum produsele pe baza de alcool nu va rezolva problema. De fapt, poate inrautati situatia prin stimularea productiei de sebum in exces. Ingrijeste-ti pielea ta prin spalare usoara pornind de sub maxilar pana la linia parului cu ajutorul unui sapun delicat o data sau de doua ori pe zi. Poti opta si pentru o simpla spalare cu apa calduta si cu mainile curate. Pentru a evita iritarea sau inflamarea pielii fii prudent atunci cand vine vorba de produse de curatare care pretind a fi destinate pielii predispuse la acnee, deoarece acestea pot lasa pielea sanatoasa - uscata si iritata.

5. Reduce nivelul de stres
Cand esti stresat, corpul tau produce hormoni de stres, precum cortizolul, care poate stimula o supraproductie de sebum la nivelul glandelor sebacee din piele. Cand sebumul se amesteca cu celulele moarte de pe suprafata pielii alaturi de bacterii, aceasta poate provoca dezvoltarea sau agravarea acneei. Daca suferi in mod regulat de stres, incearca sa faci pauze scurte pe tot parcursul zilei si practica respiratia profunda. Exercitiile fizice regulate pot fi un alt mod minunat de a elimina anxietatea si a reduce stresul. (2)

Urmeaza aceste obiceiuri sanatoase timp o luna sau doua si daca tot nu se vad semne de ameliorare a acneei poti lua in considerare si alti factori care cauzeaza aparitia acesteia, precum:

  • Modificari hormonale (de exemplu, ciclul menstrual, sarcina, administrarea sau intreruperea pilulelor anticonceptionale)
  • Efectele secundare ale medicamentelor
  • Reactii alergice la alimente sau produse cosmetice
  • Ereditatea (2)


Consulta un dermatolog cu privire la starea ta de sanatate si a optiunilor de tratament.


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Influenta alimentatiei asupra dezvoltarii acneei
  • Vergeturile
  • Coșurile (acneea)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum