Coșurile (acneea)

©

Autor:

Coșurile (acneea)

Coșurile sau acneea constituie o problemă de piele cu care se confruntă circa 85% din populația globului, într-un anumit punct în cursul vieții. În cadrul acneei sunt cuprinse mai multe tipuri de coșuri, dar și punctele albe și negre (comedoane).


Coșurile apar din cauza blocării porilor de la suprafața pielii cu un exces de sebum, însoțită uneori de înmulțirea necontrolată a unei bacterii prezente în mod normal pe piele. Aceste evenimente sunt mai marcate în perioada pubertății, datorită modificărilor hormonale. Din acest motiv, acneea se stabilizează sau se vindecă de cele mai multe ori, odată cu trecerea în perioada adultă. Totuși, există cazuri în care acneea persistă în perioada adultă sau apare încă din copilărie.


Acneea poate apărea în diferite grade, de la câteva puncte negre și câteva coșuri mici în fiecare lună, până la numeroase coșuri roșii, dureroase, situate sub piele sau pline de puroi. Cazurile ușoare se vindecă cel mai frecvent de la sine sau pot fi ținute sub control folosind produse dermato-cosmetice disponibile fără rețetă. Dacă suferiți însă de acnee medie sau severă, cu coșuri numeroase ori dureroase, inflamate, care lasă în urmă cicatrici, este bine să consultați medicul dermatolog. Nu așteptați ca aceste leziuni să se vindece de la sine și nu vă bazați pe „spargerea” coșurilor. Este posibil să suferiți de infecții pe termen scurt și cicatrici greu sau imposibil de înlăturat, în următorii ani. Unele coșuri pot lăsa cicatrici dacă nu sunt tratate, chiar dacă nu le atingeți deloc.


Tratamentul acneei cuprinde soluții care se aplică local (pe coșuri), cu efecte și potență diferite și tratamente orale (pastile), care reduc inflamația și bacteriile de la nivelul pielii. Femeile care au acnee în viața adultă pot beneficia de pe urma tratamentului cu anticoncepționale combinate sau alte medicamente care combat excesul de hormoni masculini.


Fiind o problemă comună, sunt vehiculate multe idei preconcepute și neadevăruri despre acnee. Din acest motiv este și mai important să vă documentați cât mai mult până la luarea unei decizii legată de tratament și să vă consultați medicul dermatolog. În continuare, vom explora cauzele și mecanismul prin care apare acneea, unele mituri legate de aceasta, când puteți apela la dermatocosmetice și când este cazul să vă prezentați la medic. (1, 2)

Tipuri de coșuri și cum apar ele

Acneea este considerată o boală a unităților pilosebacee. Acestea sunt structuri aflate în piele, formate dintr-un folicul pilos - canal care conține un fir de păr și de deschide la piele printr-un por, conectat la o glandă sebacee. Acestea produc sebumul, o substanță uleioasă care este exteriorizată la suprafața pielii prin pori. Unitățile pilosebacee sunt pe tot corpul, dar au o densitate mai mare pe față, spate și piept.


Uneori sebumul, împreună cu celulele care tapetează foliculul pilos și cu firul de păr, pot produce un dop. Acesta blochează eliminarea în continuare a sebumului prin pori, iar această substanță se adună sub piele. Acest mediu face ca o bacterie prezentă în mod normal pe piele, Propionibacterium acnes, să se dezvolte mai mult decât în mod normal, în interiorul foliculului blocat. Acest microorganism poate produce enzime și alte substanțe care cheamă celule albe din sânge (leucocite). În acest fel se produce inflamația - care evoluează cu roșeață, durere, căldură și umflarea zonei. Foliculul pilos poate fi depășit de substanțele și celulele care se acumulează, peretele său se rupe, iar coșul crește, extinzându-se la pielea din imediată apropiere.


Există mai multe tipuri de leziuni în acnee, nu doar coșurile, deși toate sunt legate între ele. Astfel, în funcție de evoluția unui folicul, pot apărea:

  • Comedoane - acestea sunt leziunile cele mai simple, numite și puncte albe sau puncte negre. Punctele albe apar atunci când un folicul pilos este blocat, iar sebumul se adună imediat sub piele. Dacă această colecție ajunge la suprafața pielii și se exteriorizează, apare un punct negru. Acesta este cauzat de o reacție dintre sebum și aer, nu de „murdărie”.
  • Papule - atunci când un folicul blocat se inflamează, apare o zonă mică roșie, ieșită în relief și cel mai adesea dureroasă.
  • Pustule - acestea sunt coșurile tipice, care apar ca o colecție albă sau alb-gălbuie de puroi, deseori cu o bază roșie.
  • Noduli - leziuni mai severe, dureroase, mari, dure și roșii, situate mai profund în piele, care se vindecă cu o cicatrice.
  • Chisturi - leziuni dureroase, ce conțin puroi și sunt situate profund în piele și se vindecă cu o cicatrice.


În acneea ușoară-moderată, apar câteva comedoane și papule, inflamația și durerea fiind minime, iar leziunile vindecându-se fără a lăsa semne. În acneea severă, implicarea bacteriei P. acnes și inflamația extensivă duc la apariția de leziuni mai mari, durere marcată și modificări ale pielii pe termen lung (sechele). Acestea pot fi o „scobire” a zonei unde a fost prezentă leziunea sau o modificarea de culoare (de obicei, hiperpigmentare sau roșeață), care persistă peste ani. (2)

Cauzele acneei - cine face acnee?

Acneea afectează preponderent persoanele la pubertate sau adolescenții. Majoritatea persoanelor dezvoltă o formă de acnee în cursul pubertății și până la vârsta de 30 de ani, proporția celor afectați fiind chiar de 80-90% - chiar dacă este vorba de o formă foarte ușoară. În medie, 30% din adolescenții cu acnee au o formă suficient de severă încât va lăsa cicatrici, dacă nu este tratată la timp. Acneea tinde să se amelioreze sau vindece spontan la majoritatea persoanelor, în decursul a 4-5 ani. Totuși, ea poate continua și în viața adultă sau, mai rar, poate apărea pentru prima oară în această perioadă. Femeile sunt mult mai afectate de această problemă decât bărbații (raport de 4:1).


Nu se cunoaște cu certitudine o cauză pentru apariția acneei. Principalii factori implicați, însă, par a fi hormonii sexuali:

  • Creșterea nivelului de testosteron (hormon masculinizant) la pubertate, atât la fete, cât și la băieți, precipită apariția acneei la multe persoane. Aceștia acționează asupra unităților pilosebacee, crescând volumul și activitatea glandelor sebacee.
  • Fluctuațiile hormonale lunare induc la multe femei apariția de coșuri cu 2-7 zile înainte de ciclul menstrual. Sarcina, nașterea și medicamentele anticoncepționale (sau oprirea lor) pot și ele avea un efect asupra unității pilosebacee.
  • În puține cazuri, acneea de tip adult la femei este cauzată de un exces de hormoni sexuali masculini (androgeni). Aceștia apar în sindromul de ovare polichistice, în care mai sunt prezente chisturi pe ovare, apariția de păr facial și rărirea părului de pe scalp, la femei.


Există însă dovezi că acneea are și o componentă genetică. Studiile realizate pe băieți de vârstă școlară au arătat că cei cu acnee aveau părinți care s-au confruntat cu aceeași problemă.


Deși rar, acneea poate fi unul dintre efectele secundare ale unui tratament medicamentos. Substanțele mai comun incriminate includ:

  • Corticosteroizii (dexametazonă, cortizon)
  • Hormoni (testosteron, estrogeni)
  • Medicație imunosupresoare (ciclosporină)
  • Anticonvulsivante (fenitoină, carbamazepină)
  • Medicamente psihiatrice (litiu, aripiprazol, haloperidol, trazodonă)


Au fost însă determinați câțiva factori care pot înrăutăți acneea, deși nu o declanșează propriu-zis:

  • Stresul
  • Produsele cosmetice uleioase sau mediile cu grăsimi multe (de exemplu, băile de ulei pentru prăjire)
  • Iritanți, poluanți din aer, umiditate foarte crescută a atmosferei
  • Zgârierea, „stoarcerea” coșurilor, frecarea puternică a pielii
  • Acțiunea mecanică a diverse obiecte, echipamente sau haine (ghiozdan, cască, guler, uniformă sportivă) (2, 3)


Mituri despre coșuri

Există numeroase idei greșite despre coșuri, propagate de-a lungul anilor:

  • Acneea este cauzată de murdărie, igienă precară, spălat pe fața insuficient. De fapt, majoritatea proceselor care au loc în acnee se întâmplă sub nivelul pielii. Curățarea normală a feței (de 1-2 ori pe zi) este suficientă pentru a ține la distanță infecțiile și îndepărta sebumul. Spălatul mai des pe față poate chiar agrava acneea.
  • Acneea este influențată de activitatea sexuală. Nu există nicio dovadă că activitatea sexuală, masturbarea sau lipsa acestora pot declanșa sau ameliora acneea.
  • Acneea este cauzată de ciocolată sau consumul de grăsimi alimentare. Momentan, există puține dovezi care susțin faptul că acneea și factorii alimentari au vreo legătură. Există unele studii care au realizat o corelație între agravarea acneei și ciocolată, alte dulciuri sau produse lactate, dar aceasta este slabă. Nu există suficiente dovezi pentru a elimina aceste alimente din dietă.
  • Acneea se poate vindeca bând multă apă. Deși o cantitate suficientă de apă ajută la sănătatea pielii, acneea nu este influențată de aceasta.
  • Acneea poate fi vindecată prin expunerea la soare sau razele UV de la solar. Expunerea pentru o perioadă scurtă la soare pare a avea unele beneficii în acnee, mai mult în camuflarea acesteia. Totuși, nu s-a dovedit eficiența expunerii prelungite la radiațiile UV, iar acest lucru nu este recomandat din cauza riscului de cancer de piele. În plus, unele medicamente pentru acnee sensibilizează pielea la acțiunea razelor solare.
  • Tratamentul acneei este „stoarcerea” coșurilor. Acest lucru poate duce la sângerare, infecție, înrăutățirea acneei și cicatrici, pe termen lung. (1, 3)


Când te prezinți la medic

Există mai multe abordări în ceea ce privește acneea și tratamentul său. Acneea ușoară, constând din câteva comedoane și papule sau pustule ocazionale poate trece de la sine în câțiva ani, fără a fi neapărat necesar un tratament și fără a lăsa în urmă cicatrici. Cu cât acneea este mai severă, cu atât veți beneficia mai mult de un tratament, atât pe termen scurt, pentru vindecarea leziuilor, cât și pe termen lung, pentru prevenirea cicatricilor și pigmentărilor.

Tratamentul
este mai eficient în stadiile incipiente ale acneei. Coșurile pot fi tratate, în funcție de tipul lor și cât de frecvent apar, cu medicamente disponibile fără rețetă sau cu substanțe prescrise de către un medic. Acest lucru vă dictează necesitatea de a merge sau nu la medic; în general, atitutidinea „va trece de la sine” poate să nu fie una favorabilă pe termen lung, mai ales dacă sunteți îngrijorat; poate fi mai bine să căutați sfatul unui medic specialist devreme în evoluția acneei. Acneea evoluează și cu sentimente negative vizavi de propria imagine, tristețe, frustrare, neadaptare socială și chiar depresie, ceea ce o face și mai important de tratat.


În general, consultați medicul dacă:

  • Tratamentele disponibile fără rețetă, administrate conform indicațiilor, pe o perioadă suficientă de timp (1-2 luni) nu au avut efect
  • Aveți acnee de orice grad și nu știți cum să o tratați - nu se poate prezice cu certitudine că o acnee ușoară-medie nu va lăsa urme sau nu va progresa spre o formă mai severă
  • Sunteți o femeie adultă și aveți și alte simptome (infertilitate, cicluri menstruale neregulate, dureri în abdomenul inferior, păr pe față sau abdomen, fața „în lună plină”, umflarea picioarelor)
  • Acneea a apărut la un sugar sau copil, înainte de pubertate (2, 3)


La ce medic te adresezi și la ce să te aștepți

Prima evaluare pentru acnee poate să fie realizată de către medicul de familie. Alternativ, acesta vă poate da o trimitere (sau vă puteți adresa direct) la un medic dermatolog. Dacă aveți și alte simptome care ar putea sugera o cauză hormonală, vi se poate recomanda consultația unui medic endocrinolog.

 

Diagnosticul acneei necesită examinarea pielii de pe față, spate și piept. În funcție de aspectul leziunilor, medicul va încadra acneea într-un grad de severitate. Există mai multe sisteme pentru a împărți acneea după severitate, lucru util pentru a oferi tratamentul potrivit. Unul dintre acestea este în 4 grade:

  • Grad 1 (acnee ușoară) - există comedoane și foarte puține papule/ pustule
  • Grad 2 (acnee moderată) - există numeroase papule și pustule, prezente doar pe față
  • Grad 3 (acnee moderat-severă) - există numeroase papule și pustule, care pot afecta și spatele sau pieptul și apar ocazional și noduli
  • Grad 4 (acnee severă) - există numeroase pustule, noduli, chisturi de dimensiuni mari


Medicul vă poate întreba despre când a apărut acneea, dacă ați urmat vreun tratament pentru ea și ce rezultate a avut, dacă aveți și alte simptome sau dacă problemele par a se agrava în relație cu ceva (ciclul menstrual, locul de muncă etc.). Femeile vor primi întrebări în legătură cu ciclul menstrual, sarcini și nașteri. Veți fi întrebat dacă luați medicamente, întrucât unele pot provoca acnee sau leziuni asemănătoare (corticosteroizi, litiu, antiepileptice). (1, 3)

Ce poți face acasă

Măsurile generale pe care le puteți lua pentru a minimaliza apariția acneei și a preveni agravarea erupțiilor sunt:

  • Spălați-vă fața cu un săpun sau o loțiune cu formulă blândă, care nu o va usca prea tare. Nu vă spălați pe față mai des de două ori pe zi, întrucât puteți elimina bacteriile benefice pielii și irita tenul. Folosiți apă călduță și evitați apa foarte rece sau fierbinte, deoarece pot înrăutăți erupția.
  • Dacă aveți tenul uscat, aplicați o cremă hidratantă, non-uleioasă, pe bază de apă. Sunt creme pe care se menționează trăsătura „non-comedeogenic”, însemnând că au un risc mai mic de a bloca porii și de a cauza acnee, decât alte produse.
  • Nu folosiți foarte mult machiaj (pentru a nu obstrua porii) și optați pentru variantele bazate pe apă, non-comedeogenice. Nu uitați să vă demachiați înainte de culcare.
  • Evitați produsele astringente, apelând la ele doar dacă aveți tenul foarte gras și doar în zonele cu probleme. Nu folosiți bureți, mănuși sau loțiuni de scrubbing, deoarece sunt prea dure pentru pielea inflamată.
  • Spălați-vă regulat părul, mai ales dacă are tendința de a se îngrășa rapid, deoarece uleiurile care ajung pe frunte și obraji pot bloca porii. Faceți un duș la scurt timp după ce ați făcut sport și ați transpirat mult.


Există numeroase produse disponibile fără rețetă, care pot fi folosite pentru tratamentul la domiciliu al coșurilor.

Benzoyl peroxide

Acesta este disponibil în mai multe concentrații, de la 2,5% până la 10%. Acționează prin prevenirea blocării porilor de către celulele moarte de pe piele și distrugerea bacteriei P. acnes. De obicei, formula cu o concentrație de 2,5% este eficientă și mai puțin iritantă pentru piele decât variantele mai concentrate.

Benzoyl peroxide se aplică pe tenul afectat la 20 de minute după spălarea pe față, dimineața și seara. Se poate aplica o cremă hidratantă la câteva minute după ce acesta a fost absorbit în piele. Se evită zona ochilor întrucât poate fi foarte iritant. Contactul cu hainele le poate decolora. Efectele tratamentului sunt semnificative după circa 6 săptămâni, când majoritatea persoanelor constată dispariția aproape completă a coșurilor. Poate fi necesară aplicarea periodică, pentru înteținere (pentru a preveni reapariția coșurilor).


Dezavantajele tratamentului cu benzoyl peroxide pot fi:

  • Iritarea pielii, cu apariția unei senzații de usturime, mâncărime, înțepături
  • Uscarea tenului și senzația de tensiune
  • Roșeață, exfoliere („cojirea” stratului superficial de celule moarte al pielii)
  • Sensibilizarea pielii la lumina solară - evitați expunerea la soare sau aplicați o cremă cu factor de protecție solară mare

Acestea sunt de obicei ușoare și dispar după acomodarea cu tratamentul sau la finalul acestuia.

Acid salicilic

Această substanță activă se gasește sub formă de loțiune, gel, unguent, plasture și în diferite concentrații. Poate fi folosit ca un produs separat sau inclus în formula unei loțiuni de curățare zilnică pentru fața acneică. Acidul salicilic funcționează prin minimalizarea celulelor moarte eliminate de foliculii piloși și dezintegrarea comedoanelor. Acesta se aplică zilnic (sau cum sugerează ambalajul producătorului sau doctorul dvs.), doar pe zonele afectate. Poate cauza iritație, roșeață sau usturime a pielii. Pentru a minimaliza aceste efecte secundare, aplicați concentrația cea mai mică la un interval lung de timp, crescând frecvența aplicărilor pe măsură ce pielea se obișnuiește.

Acid azelaic

Acesta este recomandat de obicei ca o alternativă pentru persoanele care nu au putut tolera tratamentul cu benzoyl peroxide. Se aplică de două ori pe zi sau chiar și o singură dată, la persoanele cu tenul foarte sensibil. Este în special eficient pentru îndepărtarea punctelor albe și negre dar mai puțin eficient pentru leziunile inflamate. Nu senzibilizează tenul la radiațiile UV.

Sulf

Acest compus are acțiune antibacteriană slabă, luptând împotriva dezvoltării excesive a P. acnes și ajută la eliminarea comedoanelor. Produsele cu sulf sunt deseori folosite în combinație cu alte substanțe antimicrobiene. Pot usca tenul și au un miros neplăcut pentru unele persoane. (1, 3, 6, 7)

Pot să „sparg” un coș?

Tentația cea mai mare pentru orice persoană care are coșuri este să le spargă. Acest lucru poate avea efecte nedorite atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Câteva motive pentru a nu sparge un coș sunt:

  • Există riscul de a face coșul mai mare sau a face mai multe coșuri. Atunci când materialul din interiorul unei pustule este eliminat pe piele, poate bloca și alți pori din jur și provoca mai multe coșuri. În plus, aplicând presiune pe coș, acesta se poate sparge în profunzime și să devină de fapt mai mare și mai greut de vindecat.
  • Există riscul de a crea o cicatrice. Prin zgâriere, cojire sau spargere, un coș care altfel s-ar fi vindecat fără nici un semn poate lăsa în urmă o cicatrice greu sau imposibil de înlăturat.
  • Spargerea coșurilor din centrul feței poate provoca o infecție gravă sau bloca un vas de sânge către creier, deși un eveniment extrem de rar. Această zonă este apropiată de o rețea de vase care duce sângele la creier, ceea ce înseamnă că diseminarea unei infecții în profunzime poate purta bacteriile în vasele de sânge cerebrale.

 

Dacă vreți neapărat să spargeți un coș care nu se află în centrul feței, alegeți doar unul maturizat (cu un cap alb-galben, aflat complet la suprafață. Sterilizați zona, înțepați vârful coșului cu un ac steril și apăsați la baza acestuia (în jos), fără a stoarce propriu-zis coșul. Nu încercați niciodată să spargeți un coș din profunzime - nodul sau chist; acest lucru nu va face decât să îi prelungească evoluția, eventual să extindeți zona de piele afectată. (1, 4)

Tratamentul acneei medii-severe

Dacă tratamentele disponibile fără rețetă nu au funcționat sau aveți acnee medie-severă, adresați-vă unui medic dermatolog. Cu cât începeți un tratament mai devreme, cu atât vindecarea va fi mai rapidă și sechelele (cicatrici, pigmentări) mai reduse. Țineți cont că poate dura 3-6 luni până când un tratament corect aplicat să aibă rezultate favorabile. Medicul vă poate recomanda una dintre următoarele tratamente sau o combinație acestora; aplicați-le întotdeauna așa cum ați fost instruit de către specialist.


O combinație între un antibiotic oral și un tratament local (fie disponibil fără rețetă sau prescris de către medic) este de obicei prima linie de atac pentru tratamentul acneei severe. Medicamente mai potente, dar cu efecte secundare mai mari, precum isotrenitoin pot fi încercate dacă alte tratamente nu au avut efectele scontate.

Tratamente locale

Retinoizii (tretinoin, adapalene, tazarotene) sunt derivați de vitamina A, sub formă de gel sau cremă, care se aplică pe locurile afectate de acnee. Funcționează prin scăderea producției locale de sebum și a producției de celule moarte în foliculul pilos. Se aplică doar pe zonele afectate înainte de culcare, la 20 de minute după curățarea feței. Sensibilizează puternic pielea la radiațiile UV ale soarelui, motiv pentru care nu se aplică dimineața. Pot cauza iritații și roșeață ale pielii, de obicei temporare și limitate. Nu sunt potriviți pentru sarcină, deoarece se presupune că prezintă un risc pentru făt. Tratamentul durează de obicei circa 6 săptămâni.


Antibioticele locale (eritromicină, clindamicină) distrug bacteriile prezente pe piele și sunt folositoare atunci când se consideră că înmulțirea excesivă a P. acnes este principala cauză a coșurilor. Sunt puțin eficiente pentru eliminarea punctelor albe și negre. Se aplică de 1-2 ori pe zi și tratamentul este limitat la 6-8 săptămâni, pentru ca bacteriile să nu se „obișnuiască” cu antibioticul (să dezvolte rezistență).

Tratamente sistemice (orale)

Terapia hormonală poate fi benefică femeilor care suferă de acnee, mai ales dacă simptomele tind să se înrăutățească în relație cu ciclul menstrual. Contraceptivele orale combinate îmbunătățesc adesea aspectul acneei la aceste femei, dar poate dura până la un an pentru a vedea efectul complet. Alte terapii hormonale, precum co-cyprindiol pot fi recomandate femeilor care nu au răspuns la tratamentul cu antibiotice, dar cu efecte secundare mai importante.


Antibioticele (tetracicline) administrate oral, de obicei combinate cu o formă de terapie locală, ajută în cazurile de acnee severă (noduli, chisturi). Medicamentele se administrează timp de 4-6 luni, în funcție de răspunsul la terapie și nu sunt potrivite pentru femeile gravide. În plus, administrarea unor antibiotice poate reduce absorbția (și deci eficiența) anticoncepționalelor. Informați medicul dacă urmați un asemenea tratament, pentru a preveni o sarcină nedorită. Tetraciclinele sensibilizează pielea la radiațiile UV.


Isotretinoin este un medicament foarte potent, dar cu efecte secundare destul de frevcente și importante. Este un derivat de vitamina A ce se administrează oral, timp de 4-6 luni. Acesta normalizează producția de sebum, reduce numărul bacteriilor de pe piele, reduce inflamația și roșeața și previne blocarea porilor. Circa 90% din persoanele tratate cu isotretinoin constată dispariția totală a acneei. În primele zile, acneea se poate înrăutăți, urmând ca ea să se stabilizeze și să dispară progresiv.


Isotretinoin nu se recomandă femeilor însărcinate, deoarece determină malformații severe. Se recomandă utilizarea anticoncepționalelor orale ca și metodă de prevenire a unei sarcini și se pot repeta teste de sarcină de-a lungul tratamentului.

Efectele secundare frecvente includ:

  • Inflamarea și uscarea pielii, mucoasei nazale și a buzelor
  • Inflamarea pleoapelor
  • Inflamarea conjunctivei (ce tapetează interiorul pleoapelor și o parte din ochi)
  • Prezența de sânge în urină
  • Modificarea nivelului de glucoză din sânge

Rar, pot apărea:

  • Hepatită
  • Pancreatită
  • Boală renală (1, 2, 7)


Tratamentul acneei la copii

Rar, acneea poate apărea înainte de vârsta pubertății, în diverse perioade ale vieții sugarului sau copilului, începând chiar cu perioada neonatală (prima lună de viață). În unele cazuri, nu este necesar niciun tratament, întrucât condițiile care au generat acneea vor dispărea de la sine (de exemplu, hormonii materni transmiși în timpul sarcinii). În alte cazuri, pentru a preveni cicatricile se pot recomanda agenți locali precum benzoyl peroxide sau eritromicină; rareori, se recomandă antibiotice orale. Tetraciclina poate fi folosită doar după vârsta de 8 ani. Când se suspectează o cauză hormonală (hiperproducție de steroizi sau testosteron) pentru existența acneei, diagnosticul și tratamentul acnesteia primează. (8)


Concluzii - de reținut

  • Coșurile sunt cea mai frecventă problemă dermatologică din lume și 90% dintre tineri se confruntă cu o formă de acnee la un moment dat.
  • Hiperproducția de sebum, blocarea porilor și creșterea excesivă a unei bacterii de pe piele sunt principalele cauze ale acneei. Hormonii sexuali masculini în exces întrețin aceste evenimente.
  • Punctele negre sunt tot leziuni de acnee, și nu „murdărie prinsă în piele”.
  • Spălarea mai des de 2 ori pe zi a feței cu săpun sau altă loțiune de curățare poate înrăutăți acneea.
  • Adresați-vă medicului dermatolog în scurt timp dacă vă îngrijorează coșurile pe care le aveți sau tratamentele disponibile fără rețetă nu au dat rost. Nu lăsați formele mai mult decât ușoare de acnee să „treacă de la sine”, deoarece pot lăsa cicatrici.
  • Acneea are un impact psihologic și emoțional mare, motiv pentru care tratamentul ei este foarte important. Dacă sunteți un părinte cu un copil cu acnee, nu subestimați efectul acestei afecțiuni asupra încrederii în sine, vieții sociale și emoționale; poate apărea chiar și depresia.
  • Tratamentele locale și sistemice sunt numeroase și eficiente, atât timp cât sunt administrate corect. În funcție de gravitatea acneei, se încearcă întâi cel mai ușor tratament, cu efectele secundare minime, progresând dacă acesta nu a dat roade. Efecetele benefice sunt vizibile în cel mai bun caz în 6 săptămâni, dar poate dura și 6 luni-1 an pentru efectul complet.
  • Multe tratamente pentru acnee sensibilizează pielea la acțiunea razelor UV, motiv pentru care se aplică doar noaptea, se evită expunerea la soare sau se folosesc creme cu protecție UV mare. (1)

Data actualizare: 24-04-2015 | creare: 02-06-2014 | Vizite: 106016
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  • Cum scapi de punctele negre
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum