De ce apare acneea la adolescenți

Acneea la adolescenÈ›i reprezintă una dintre cele mai comune patologii ale pielii, studiile recente estimând că 85% dintre adolescenÈ›i È™i adulÈ›i tineri se confruntă cu ea. Având în vedere impactul pe care îl are asupra stimei de sine È™i inserÈ›iei sociale în această perioadă, dar È™i complicaÈ›iile care pot urma (de ex: hiperpigmentare, cicatrici), este important să înÈ›elegem de ce apare È™i cum o putem gestiona. (1, 2)
Ce este acneea și cum apare?
Acneea este o afecÈ›iune inflamatorie a foliculului pilosebaceu, afectând în principiu zona feÈ›ei, gâtului, dar uneori È™i a spatelui È™i pieptului, zone bogate în aceÈ™ti foliculi. În termeni mai simpli, problema principală este că aceÈ™ti foliculi se blochează, acumulează sebum È™i celule moarte, È™i se transformă într-un mediu propice pentru contaminarea cu unele bacterii È™i inflamaÈ›ie. (3)
Astfel, apar leziunile caracteristice, comedoanele închise È™i deschise, cunoscute ca „puncte albe È™i negre”, împreună cu un È™ir de leziuni inflamatorii (papule, pustule) pe care le denumim popular „coÈ™uri”.
Acneea apare pe fondul schimbărilor hormonale specifice pubertății și adolescenței, aceasta fiind cauza cea mai comună. Factorii patogenetici principali sunt (1):
- Creșterea producției de sebum - seboreea
- PrezenÈ›a Propionibacterium acnes în flora microbiană locală
- Hiperkeratinizarea la nivelul folicului pilosebaceu
- Inflamația
Cu toate acestea, în unele cazuri trebuie investigate È™i excluse È™i alte cauze de natură endocrinologică, precum Sindromul ovarelor polichistice, Hiperplazia adrenală, Hipotiroidismul, HipersecreÈ›ia de TSH. De reÈ›inut este că ele vor fi însoÈ›ite de cele mai multe ori È™i de alte simptome specifice, care pot fi identificate cu uÈ™urință de medicul căruia vă adresaÈ›i. (1)
Dintre multitudinea de factori care influențează forma de acnee cu care ne putem confrunta, merită menționați (1, 3):
- Factorii genetici: studiile arată că istoricul familial reprezintă un indicator important al formei de acnee pe care cineva o va dezvolta; există momentan în vizor câteva gene ale căror variante ar fi în legătură cu dezvoltarea leziunilor acneice (1)
- Perioada premenstruală la femei, când are loc o agravare temporară a leziunilor
- Stresul
- Transpirația și igiena deficitară a zonelor afectate
- Expunerea la substanțe iritante pentru piele
- Dieta: încă se discută legătura dintre lactate È™i produse „junk food” în apariÈ›ia acneei
Cum gestionăm acneea la adolescenți?
Este important de reÈ›inut că boala este de cele mai multe ori autolimitantă, dispărând odată cu trecerea la vârsta de adult tânăr. Mai mult decât atât, ultimii ani au văzut o dezvoltare incredibilă a metodelor de tratament, cât È™i a accesibilității la acestea, indiferent de forma de acnee despre care discutăm. De aceea, primul È™i cel mai important pas este consultul dermatologic. (1, 4, 5)
Există câteva aspecte importante de luat în considerare în managementul acneei (4, 6):
- ImportanÈ›a unei rutine de îngrijire adecvate tipului de ten, È™i consistenÈ›a în respectarea ei
- Evitarea materialelor și substanțelor care pot irita pielea (prosoape sau bureți așpri, produse de makeup neadecvate tipului de ten cu tendință acneică, spray de păr)
- Reducerea pe cât posibil a factorilor de stres
- Evitarea stoarcerii „coÈ™urilor” È™i a „punctelor negre”, deoarece pot agrava leziunile deja existente
Cât despre tratamentul acneei, acesta este unul personalizat, ajustat atât formei de prezentare a patologiei cât È™i stilului de viață al pacientului/pacientei.
Putem discuta astfel despre:
- SubstanÈ›e cu aplicare topică ca peroxidul de benzoil, retinoizii locali sau acidul azelaic, în cazul unei forme uÈ™oare
- Tratamente orale cu antibiotice, terapie hormonală la femei (anticoncepționale orale)
- În cazuri rezistente la tratament, Isotretinoin, cunoscutul Accutane. (1, 4, 5, 6)
Mai nou, tuturor acestora li se adaugă forme noi de terapie, printre care putem enumera fototerapia, terapia cu laser, microdermabraziunea.
Tratamente noi pentru acnee apar din ce în ce mai frecvent, însă cel mai important este să le amintim celor tineri că această perioadă este una normală, că apariÈ›ia acneei nu este din vina lor, È™i că ei sunt pentru noi mult mai mult decât chipul pe care îl văd în oglindă zi de zi.
2. Purvis D, Robinson E, Merry S, et al. Acne, anxiety, depression and suicide in teenagers: a cross-sectional survey of New Zealand secondary school students. J Paediatr Child Health. 2006;42:793-796
3. Acne, link: https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes
4. Teens and Acne, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/what-is-acne
5. Why Do Teens Get Acne?, link: https://wfmchealth.org/pediatric-health-care/puberty-pimples-a-guide-for-teens/
6. ACNEEA LA ADOLESCENȚI: SOLUȚII ȘI TRATAMENT, link: https://www.laroche-posay.ro/articol/acneea-la-adolescenti-solutii-si-tratamente
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Acneea - o mare problemă!
- Acnee juvenila.. dupa ce m-am expus la soare vara trecuta
- Demodex Foliculorum + Stafilococ Alb Hemolitic
- Am 26 ani si am ten cu puncte albe si negre
- Semne pe fata
- Acnee, dezvoltare fizica.
- Acnee Adolescent
- Adolescenti si problemele hormonale