De ce femele traiesc mai mult decât masculii?

©

Autor:

De ce femele traiesc mai mult decât masculii?
O echipa internațională de cercetători care a studiat speranța de viață a mamiferelor sălbatice a descoperit că femelele trăiesc mult mai mult decât masculii, ca și la specia umană. Totuși, la animalele sălbatice diferența dintre speranțele de viață la cele două sexe este mai mare decât în cazul oamenilor.
Studiul a inclus 101 de specii diferite de animale, de la oi la elefanți, arătând că femelele trăiesc cu aproximativ 18% mai mult decât masculii, iar acest lucru este valabil la peste 60% dintre speciile investigate. La specia umană, femeile trăiesc cu aproximativ 7,8% mai mult decât bărbații.

O posibilă explicație ar fi aceea că femelele au o predispoziție naturală de a trăi mai mult, precum și o mortalitate mai mică decât masculii. Autorii sugerează că ar fi vorba despre o interacțiune complexă intre factorii de mediu locali și anumite aspecte care țin de necesitatea reproducerii. Spre exemplu, leoaicele trăiesc cu cel puțin 50% mai mult decât leii. Deși inițial s-a bănuit că leii mor mai repede din cauza luptei pentru supraviețuire, rezultatele noului studiu nu susțin acest lucru. În timp ce leoaicele trăiesc împreună în grupuri formate din surori, mame și fiice, care vânează împreună și au grijă una de cealaltă, leii trăiesc de cele mai multe ori singuri sau cu fratele și prin urmare, nu beneficiază de același grup de susținere. De asemenea, rata de supraviețuire a leoaicelor este mai mare deoarece leul este responsabil de găsirea hranei pentru pui sau pentru alte lucruri care pot scădea speranța de viață. Acest lucru este valabil și la păsări.

În viitor, cercetătorii vor să compare informațiile pe care le au cu date despre animalele din grădinile zoologice, care nu trebuie să se lupte pentru mâncare sau pentru obținerea unei partenere. Acest lucru le va permite să evalueze importanța diferențelor biologice dintre sexe asupra speranței de viață. Mai mult, este posibil că unele condiții de mediu, spre exemplu mediile bogate în patogeni, să determine o diferență în speranța de viață la cele două sexe.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

sursa: Science Daily
sursa: University of Bath

Data actualizare: 13-12-2020 | creare: 06-04-2020 | Vizite: 574
Bibliografie
Scientists investigate why females live longer than males: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200324131821.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •