Chiar și 10 minute de alergat zilnic au un efect pozitiv asupra speranței de viață

©

Autor: Redacția ROmedic

Chiar și 10 minute de alergat zilnic au un efect pozitiv asupra speranței de viață

Deși cunoaștem cu toții efectele pozitive ale activității fizice constante asupra sănătății, invocăm adesea lipsa de timp pentru a face mișcare.

Un studiu realizat de Iowa State University pare să contrazică această atitudine.
Chiar și 10 minute de alergat zilnic, fie și într-un ritm ușor, au un impact deloc neglijabil asupra reducerii factorilor de risc pentru diverse boli cronice și în special asupra mortalității cauzate de bolile cardiovasculare.

Prin comparație cu cei care nu alergau deloc, cercetătorii au observat că aceia care alergau săptămânal chiar și mai puțin de 9 kilometri aveau un risc mai scăzut de mortalitate.

Dr. Carl Lavie a subliniat faptul că nu e necesar să găsim zilnic 30- 40 minute, 10 minute fiind de fapt suficiente în privința îmbunătățirii speranței de viață.
Practic „mai puțin e mai bun decât nimic”, a adaugat Lavie.

În ansamblu, s-a observat că cei care aleargă în mod regulat trăiesc cu 3 ani mai mult decât cei care nu o fac și au un risc cu 45% mai mic de a muri de boli cardiovasculare.
Un efect protector cardiovascular maxim a fost obținut atunci când participanții alergau între 8 și 16 kilometri pe săptămână.

Studiul a fost publicat în iulie 2014 în Journal of the American College of Cardiology și a inclus 55137 de participanți, monitorizați pe o durată de 15 ani.

Sursa: Medscape


Data actualizare: 08-11-2019 | creare: 29-08-2014 | Vizite: 3119
Bibliografie
A little running goes a long way: mortality benefit at just six miles per week, link:
https://www.medscape.com/viewarticle/828990#2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Programul de alergare la începători
  • Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie
  • Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum