Cercetările dezvăluie noi legături între dietă și imunitate

©

Autor:

Cercetările dezvăluie noi legături între dietă și imunitate
Într-un studiu în stadiu incipient realizat de oamenii de știință și colaboratorii Institutului Van Andel, s-a descoperit că un produs secundar metabolic, cunoscut sub numele de corpi cetonici, devine mai răspândit în timpul postului și poate spori activitatea celulelor imune în lupta împotriva infecțiilor și bolilor. Studiul, publicat în Immunity, pune în lumină potențialul de recomandări dietetice personalizate în combinație cu tratamente pentru diferite boli, inclusiv infecții și cancer.
Corpii cetonici sunt produși în mod natural de ficat, mai ales atunci când principala sursă de energie celulară, glucoza, este rară în timpul postului sau efortului. Cercetătorii au descoperit că acești corpi cetonici nu numai că furnizează energie creierului și organelor, dar servesc și ca sursă de combustibil preferată pentru celulele imunitare, în special pentru celulele T, care joacă un rol crucial în sistemul imunitar.

Studiul a demonstrat că celulele T au o preferință pentru corpii cetonici față de glucoză și că corpii cetonici îmbunătățesc funcția celulelor T, permițându-le să neutralizeze mai bine amenințările. Pe de altă parte, o deficiență în procesarea corpilor cetonici duce la defecte ale funcției celulelor T, afectând capacitatea acestora de a combate eficient infecțiile.

Cercetătorii speculează că corpii cetonici pot servi ca o protecție evolutivă, întărind sistemul imunitar atunci când resursele nutritive sunt limitate, cum ar fi în timpul suprimarii apetitului indus de boală.

Pe de altă parte, alte studii au sugerat că postul poate suprima funcția imunitară. Aceste constatări aparent contradictorii subliniază relația complexă dintre dietă și sistemul imunitar, solicitând cercetări suplimentare în acest domeniu.

Mergând mai departe, cercetătorii intenționează să investigheze modul în care postul și suplimentele cu corpi cetonic influențează funcția imunitară, cu un accent special pe capacitatea celulelor T de a lupta împotriva cancerului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-07-2023 | creare: 31-07-2023 | Vizite: 216
Bibliografie
Study illuminates new connections between diet and immunity, link: https://www.news-medical.net/news/20230728/Study-illuminates-new-connections-between-diet-and-immunity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea imunității prin exerciții fizice
  • Stimularea imunității prin meditație
  • Efectul mediului ambiant asupra imunității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum