De ce se feresc românii de psihiatru? Iată câteva concluzii!

©

Autor:

De ce se feresc românii de psihiatru? Iată câteva concluzii!
Stigmatizarea persoanelor care calcă pragul cabinetelor de psihiatrie este un lucru real în România, iar acest lucru conduce la reticența pacienților de a recunoaște boala și a-i căuta rezolvarea. Lipsa de educație este principalul motiv care determină abordarea în continuare a sănătății psihice ca pe un subiect tabu, ceea ce are consecințe grave atât la nivelul societății, cât mai ales pentru indivizii care suferă de astfel de tulburări. Nu ezita sa apelezi la clinica de psihiatrie Eminescu 100 atunci când simți că te confrunți cu o problemă pe care nu o poți rezolva fără ajutor de specialitate. Medicul psihiatru îți oferă tot suportul de care ai nevoie pentru a te vindeca și a reuși să te readaptezi și reintegrezi în societate.

Ce spun statisticile despre tulburările psihice la romani?

Ultimele statistici arată că, în România, odată cu pandemia din 2020, 1 din 4 persoane suferă de o afecțiune psihică, ocupând astfel un loc fruntaș în clasamentele europene. Acest lucru este consecința faptului că societatea neagă aceste probleme și îi condamnă pe cei care au curajul de a lupta contra valului de critici și stereotipuri. În 2021, peste 70 de mii de români erau înregistrați în mod oficial ca persoane cu afecțiuni psihice și, cu toate acestea, nu se iau măsuri de informare, prevenire și tratare la nivel național. Singura soluție actuală este ca fiecare individ să își conștientizeze situația și să ia măsurile necesare pentru vindecare, primul pas fiind o programare la o clinică de psihiatrie.

Care este diferența dintre un medic psihiatru si un psiholog?

Confuzia între cei doi apare mai des decât am crede, nu mulți sunt cei care pot face o distincție clară, însă superficialitatea cu care este tratat subiectul există și este o adevărată problemă, dar știința delimitează foarte clar cele două profesii. Psihologul este acel profesionist, absolvent al facultății de psihologie, care deține pregătirea teoretică pentru a depista și trata, prin metode alternative, probleme de natură afectivă și emoțională.
Pe de cealaltă parte, psihiatrul poartă titulatura de doctor, fiind absolvent al facultății de medicină. Acesta se bazează mai mult pe reacțiile chimice care au loc în creier și poate prescrie tratament medicamentos pentru a restabili un echilibru la acest nivel. Deși sunt diferiți ca abordare, atât psihologul, cât și psihiatrul au în vedere structura neurochimică a pacientului și este recomandat să lucreze împreună pentru rezultate mai bune ale tratamentului.

Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni psihice?

Lista tulburărilor de ordin psihic este foarte lungă și în continuă creștere, dat fiind faptul că de la an la an apar tot mai multe noi afecțiuni, mai ales în rândul tinerilor. Anxietatea și depresia sunt la ora actuală cele mai des întâlnite probleme ale societății, milioane de tineri acuzând adesea simptome specifice. Din punct de vedere al gravității și gradului de risc pentru pacient, primele locuri pe listă le ocupă schizofrenia, tulburarea afectivă bipolară, personalitatea multiplă sau depresia psihotică. Fobiile intră, de asemenea, în categoria bolilor psihice, împreună cu tulburările alimentare, narcisism, egocentrism sau tendința de izolare – personalitatea antisocială.

De ce este important sa apelam la un consult psihiatric?

Ajutorul de specialitate este singura cale spre vindecarea tulburărilor psihice, iar negarea sau amânarea nu produc decât agravarea situației. Sunt cazuri în care poți să te confrunți cu o afecțiune gravă fără să știi, iar expertiza unui medic este esențială pentru a primi un diagnostic corect. Cu cât acționezi mai repede, cu atât cresc șansele să combați problema și să te poți bucura din nou de cursul vieții. Alege o clinică de psihiatrie București în care ai încredere și fă primul pas spre sănătate și stabilitate mentală.

Data actualizare: 30-01-2023 | creare: 30-01-2023 | Vizite: 212
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: