De ce sunt femeile mai susceptibile la leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA)?

©

Autor:

De ce sunt femeile mai susceptibile la leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA)?
Un nou studiu condus de cercetători de la Penn State sugerează că leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA) din genunchi nu sunt cauzate doar de evenimente traumatice acute, ci și de uzură cronică. Mai mult, femeile par să aibă o capacitate redusă de a se vindeca de la microtraumele asociate cu uzura cronică, ceea ce ar putea explica susceptibilitatea lor crescută la ruperea LIA.
În cadrul studiului, publicat în Journal of Orthopaedic Research, s-au utilizat ligamente încrucișate anterioare de la iepuri masculi și feminini decedați, plasate într-un bioreactor special creat. Acesta a simulat condițiile unui organism viu și a permis observarea și măsurarea directă a țesutului. Cercetătorii au aplicat forțe repetitive pe LIA, asemănătoare cu cele care apar în mod natural în timpul activităților ca mersul sau alergatul, și au măsurat expresia genelor legate de vindecare.

La eșantioanele masculine, forțele aplicate reduse și moderate au dus la o creștere a expresiei genelor anabolice, legate de vindecare. În schimb, la eșantioanele feminine, nivelul de expresie a genelor anabolice nu a fost influențat de mărimea forței aplicate.

Una dintre explicațiile posibile pentru aceste diferențe de sex ar putea fi nivelurile mai mari de estrogen la femei. Unele studii au indicat că estrogenul are un efect negativ asupra LIA, femeile fiind mai predispuse la ruperea acestora în faza preovulatorie, când nivelurile de estrogen sunt înalte.

Descoperirile sugerează că acordarea unui timp suplimentar de recuperare pentru femei după astfel de leziuni ar putea fi benefică și deschid calea către identificarea unor ținte terapeutice pentru prevenirea leziunilor LIA la femei.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-10-2023 | creare: 19-10-2023 | Vizite: 208
Bibliografie
Study sheds light on why women are more prone to ACL injuries, link: https://www.news-medical.net/news/20231018/Study-sheds-light-on-why-women-are-more-prone-to-ACL-injuries.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: