Decesul timpuriu cauzat de cancer de prostată în rândul bărbaților cu risc genetic mai mare față de cel mai scăzut

©

Autor:

Decesul timpuriu cauzat de cancer de prostată în rândul bărbaților cu risc genetic mai mare față de cel mai scăzut
Studiul publicat în JAMA Network Open examinează impactul riscului genetic asupra mortalității timpurii și târzii din cauza cancerului de prostată, folosind date din două studii de cohortă prospective din Suedia și Statele Unite ale Americii. Cercetătorii au descoperit că bărbații cu un risc genetic mai mare prezintă rate semnificativ crescute ale mortalității timpurii și târzii cauzate de cancerul de prostată, sugerând că aproximativ o treime dintre aceste decese timpurii ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Contextul studiului subliniază că, în ciuda progreselor în diagnosticarea și tratarea timpurie, cancerul de prostată rămâne una dintre principalele cauze de deces prin cancer la bărbați, cu necesitatea unor noi abordări de prevenție, în special pentru populațiile cu risc înalt. Scorul poligenic de risc (PRS) este folosit pentru a stratifica riscul de cancer de prostată și mortalitatea asociată, iar combinarea acestuia cu istoricul familial poate îmbunătăți evaluarea riscului.

Datele au fost analizate din Studiul Dietă și Cancer Malmö (MDCS) și Studiul Follow-up al Profesioniștilor din Domeniul Sănătății (HPFS), incluzând bărbați fără cancer de prostată la începutul studiului. Un stil de viață sănătos a fost definit printr-un scor bazat pe absența fumatului, menținerea unei greutăți sănătoase, activitate fizică ridicată și o dietă bogată în produse din roșii și pește gras, dar săracă în carne procesată.

Pe parcursul unei perioade mediane de urmărire de aproximativ 23 de ani, s-a înregistrat un număr de 444 de decese cauzate de cancer de prostată, cu o legătură directă între un risc genetic mai mare și o rată triplă de mortalitate timpurie și dublă de mortalitate târzie. Stilurile de viață nesănătoase au crescut semnificativ riscul în rândul bărbaților cu risc genetic mai mare, în special în cazul fumatului și al unui indice de masă corporală ≥30.

Concluzia studiului indică faptul că strategiile de prevenire a cancerului de prostată ar trebui să se concentreze pe bărbați cu un risc genetic ridicat. Schimbările în stilul de viață ar putea preveni între 22% și 36% din decesele premature printre acești bărbați, cu sugestii că factori dietetici alternativi ar putea crește estimările de prevenire până la 39%. Aceste intervenții țintite ar putea reduce semnificativ numărul deceselor premature din cauza cancerului de prostată.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2024 | creare: 11-07-2024 | Vizite: 116
Bibliografie
What is the difference in risk of early prostate cancer death between men at higher vs lower genetic risk?, link: https://www.news-medical.net/news/20240709/What-is-the-difference-in-risk-of-early-prostate-cancer-death-between-men-at-higher-vs-lower-genetic-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum