IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv

©

Autor:

IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
Un studiu realizat pe un eșantion de 141,896 de bărbați din 8 state europene a arătat că riscul dezvoltării unui cancer de prostată agresiv este cu atât mai mare cu cât indicele de masă corporală (IMC) și circumferința abdominală sunt mai mari. Cercetarea a fost realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul Summitului European de Obezitate.

Până acum, legătura dintre dimensiunea corporală, adipozitate și cancerul de prostată nu era clară. De aceea, cercetătorii și-au propus să analizeze asocierea dintre IMC, circumferința taliei și incidența cancerului de prostată, acordând o atenție sporită stadiilor și gradelor tumorilor și mortalității cauzate de cancer.

La un follow-up realizat după 14 ani de la debutul studiului, cercetătorii au identificat 7022 de cazuri de cancer de prostată la participanți, dintre care 934 au fost fatale. Analiza cercetătorilor s-a îndreptat preponderent spre cazurile agresive.

S-a observat că bărbații cu un IMC și o circumferință a taliei mai mari aveau un risc mai ridicat de cancer de prostată într-o formă agresivă - riscul e mai mare cu 10% la fiecare creștere a IMC-ului cu 5kg/m2 și cu 13% pentru fiecare creștere a circumferinței cu 10 cm. Totodată, s-a identificat un risc de 14% pentru dezvoltarea unui cancer de prostată fatal pentru fiecare creștere a IMC-ului cu 5kg/m2 și de 18%  pentru fiecare creștere a circumferinței cu 10 cm.

Cercetătorii consideră că asocierea dintre dimensiunile corporale și cancerul de prostată sunt complexe și diferă în funcție de gradul de agresivitate a bolii. Astfel, bărbații cu o adipozitate abdominală mai mare au un risc mai ridicat de cancer de prostată și de deces cauzat de această boală. De aceea, bărbaților li se recomandă menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-07-2019 | creare: 07-06-2016 | Vizite: 1895
Bibliografie
Higher BMI, waist circumference are associated with increased risk of aggressive prostate cancer
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160602121838.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă știința?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum