Cofeina îi ajută pe supraviețuitorii cancerului să facă mai multă activitate fizică

Cofeina îi ajută pe supraviețuitorii cancerului să facă mai multă activitate fizică

©

Autor: Redacția ROmedic

Cofeina îi ajută pe supraviețuitorii cancerului să facă mai multă activitate fizică
Cofeina, probabil cel mai utilizat stimulent la nivel mondial, i-ar putea ajuta pe pacienÈ›ii care au depășit cancerul să se implice în realizarea de exerciÈ›ii fizice, a arătat un studiu recent citat de Medical Xpress.

Persoanele care s-au luptat cu cancerul È™i au supravieÈ›uit prezintă risc de recidivă sau de apariÈ›ie a altor boli cronice. În plus, tratamentul cancerului È™i efectele secundare ale acestei boli (oboseala, durerea, senzaÈ›ia de greață etc.) fac deseori sportul o activitate dificilă pentru ei, deÈ™i exerciÈ›iile fizice i-ar face să se simtă mult mai bine.

Studiul de față a arătat că un consum de cofeină cu o oră înainte de a face sport a avut ca rezultate îmbunătățirea capacității fizice È™i întărirea muÈ™chilor. ParticipanÈ›ii, 30 de bărbaÈ›i care avuseseră cancer de prostată, au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri: unul a primit o băutură cu cofeină cu o oră înainte de a face sport, iar celălalt o băutură fără cofeină (placebo). Înainte È™i după seria de exerciÈ›ii fizice au fost măsurate mai multe aspecte: oboseala, efortul perceput, capacitatea fizică È™i performanÈ›a. Cei care consumaseră cofeină nu au avut doar o îmbunătățire a capacității fizice, ci au simÈ›it că au depus un efort fizic mai mic decât cei din grupul placebo È™i nici nu au fost la fel de obosiÈ›i.

Efectul benefic al cofeinei în privinÈ›a sportului este de un real folos pentru supravieÈ›uitorii cancerului de prostată, au concluzionat cercetătorii, având în vedere că de cele mai multe ori aceÈ™tia se confruntă cu efecte secundare ale bolii precum scăderea masei musculare, a forÈ›ei È™i densității osoase.

Studii viitoare ar trebui să identifice doza optimă de cofeină pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 26-12-2019 | creare: 09-09-2014 | Vizite: 3834
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum