Cofeina îi ajută pe supraviețuitorii cancerului să facă mai multă activitate fizică

©

Autor: Redacția ROmedic

Cofeina îi ajută pe supraviețuitorii cancerului să facă mai multă activitate fizică
Cofeina, probabil cel mai utilizat stimulent la nivel mondial, i-ar putea ajuta pe pacienții care au depășit cancerul să se implice în realizarea de exerciții fizice, a arătat un studiu recent citat de Medical Xpress.

Persoanele care s-au luptat cu cancerul și au supraviețuit prezintă risc de recidivă sau de apariție a altor boli cronice. În plus, tratamentul cancerului și efectele secundare ale acestei boli (oboseala, durerea, senzația de greață etc.) fac deseori sportul o activitate dificilă pentru ei, deși exercițiile fizice i-ar face să se simtă mult mai bine.

Studiul de față a arătat că un consum de cofeină cu o oră înainte de a face sport a avut ca rezultate îmbunătățirea capacității fizice și întărirea mușchilor. Participanții, 30 de bărbați care avuseseră cancer de prostată, au fost împărțiți în două grupuri: unul a primit o băutură cu cofeină cu o oră înainte de a face sport, iar celălalt o băutură fără cofeină (placebo). Înainte și după seria de exerciții fizice au fost măsurate mai multe aspecte: oboseala, efortul perceput, capacitatea fizică și performanța. Cei care consumaseră cofeină nu au avut doar o îmbunătățire a capacității fizice, ci au simțit că au depus un efort fizic mai mic decât cei din grupul placebo și nici nu au fost la fel de obosiți.

Efectul benefic al cofeinei în privința sportului este de un real folos pentru supraviețuitorii cancerului de prostată, au concluzionat cercetătorii, având în vedere că de cele mai multe ori aceștia se confruntă cu efecte secundare ale bolii precum scăderea masei musculare, a forței și densității osoase.

Studii viitoare ar trebui să identifice doza optimă de cofeină pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 26-12-2019 | creare: 09-09-2014 | Vizite: 3865
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  •