Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?

©

Autor:

Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
Bărbații cu cancer de prostată în fază incipientă monitorizați îndeaproape au tot atâtea șanse să supraviețuiască cel puțin 10 ani ca bărbații care suportă operația sau radioterapia. Aceasta este concluzia unui studiu a Universității Oxford, în urma testării și comparării în mod direct a acestor abordări terapeutice.

Cercetarea a fost publicată în ediția online a revistei New England Journal of Medicine și reprezintă primul și cel mai mare studiu clinic privind tratamentul pentru cancerul de prostată incipient.

Studiul a implicat peste 82.000 de bărbați din Marea Britanie cu vârsta între 50 și 60 de ani, cărora li s-au testat valoarea PSA (antigenul specific prostatic) din sânge. Nivelul ridicat al PSA poate indica atât cancerul de prostată, cât și mărirea normală a prostatei, cauzată de înaintarea în vârstă. Cercetările s-au axat pe bărbații diagnosticați cu cancer de prostată în stadiu incipient. 1.643 dintre aceștia au fost de acord să li se administreze în mod aleatoriu unul din cele trei tipuri de tratament: intervenție chirurgicală, radioterapie sau monitorizare activă (teste sanguine la fiecare 3-6 luni, consiliere și luarea în calcul a tratamentului dacă situația se agravează).

Zece ani mai târziu, nu s-au găsit diferențe în privința ratei de supraviețuire. Cancerul s-a agravat la 112 bărbați dintre cei monitorizati, la 46 dintre cei care au suportat intervenția chirurgicală și la 46 dintre cei care au urmat radioterapia. Bărbații care au urmat tratament prin radiații și chirurgical au suferit cele mai multe efecte secundare, legate în special de vezica urinară, intestine și funcția sexuală.

Rata de supraviețuire a fost de 99%, indiferent de abordarea terapeutică implementată. Prin urmare, apare nu doar întrebarea „care este cel mai bun tratament?” ci și dacă „este necesar un tratament în stadiile incipiente?”.

„Nu avem dovezi importate care să ateste utilitatea tratamentului în stadiul incipient. Având în vedere că nu putem diferenția formele agresive de cancer de cele care evoluează lent, atât pacienții cât și medicii sunt înclinați să aleagă tratamentul.”, a spus autorul studiului, Dr. Freddie Hamdy.

Dr. Otis Brawley de la Societatea Americană a Cancerului a adăugat că este dificil să convingi bărbații americani depistați cu cancer în fază incipientă să nu apeleze la operație sau la radioterapie. „Deseori recomand monitorizarea, însă este o provocare să explici pacientului că anumite cancere nu necesită tratament.” În SUA, testarea PSA este un fenomen foarte popular care a dus la supratratament. Potrivit lui Brawley, peste un milion de bărbați au urmat tratament fără a fi necesar.Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 23-11-2019 | creare: 15-09-2016 | Vizite: 4519
Bibliografie
1. Treat or monitor early prostate cancer? 10-yr survival same, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-early-prostate-cancer-yr-survival.html
2. Treat or Monitor Early Prostate Cancer?, link: https://www.sciencedaily.com/videos/83c83f748d0c4f75b75b02c061389bf7.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă știința?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum