A fost atinsă durata maximă de viață?

©

Autor:

A fost atinsă durata maximă de viață?
Longevitatea și prelungirea duratei de viață se numără printre subiectele de cercetare de interes maxim astăzi. Un studiu publicat în jurnalul Nature și realizat de oamenii de știință de la Albert Einstein College of Medicine sugerează că este posibil ca longevitatea maximă pe care o poate avea omenirea să fi fost deja atinsă. Cu alte cuvinte, durata de viață nu ar putea fi prelungită dincolo de numărul de ani pe care persoanele cele mai longevive de până acum i-au trăit.

Longevitatea a avut o evoluție aproape continuă începând din secolul al XIX-lea până astăzi, datorită progreselor înregistrate în medicină, alimentație, mediu și alte arii cu impact asupra vieții. Dacă, de exemplu, un individ născut în SUA în anii 1900 avea o speranță de viață de 47 de ani, unul născut în zilele noastre va trăi în medie 79 de ani.

Biologii și demografii consideră că nu există motive să credem că durata de viață nu ar putea crește dincolo de cea la care s-a ajuns astăzi, însă cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine susțin că maximul a fost deja atins începând cu anii 1990.

Aceștia își susțin punctul de vedere pe baza datelor analizate provenind de la Human Mortality Database, o bază de date cu informații despre mortalitate și date demografice din 40 de țări. Începând din 1990, în aceste state s-a înregistrat o scădere a ratei mortalității la vârste înaintate, însă când au analizat rata de îmbunătățire a supraviețuirii după vârsta de 100 de ani, au observat că la supraviețuitorii care treceau de 100 de ani decesele erau rapide, indiferent de anul în care erau născuți, ceea ce ar sugera că aceasta este limita vieții umane.

Când au analizat datele demografice despre „supercentenari” (persoanele care au depășit 100 de ani), au observat că vârsta de deces a acestora a crescut repede între 1970 și 1990, dar a atins o fază de platou după această perioadă, mai exact în 1997, când a murit cea mai longevivă persoană din istorie – la vârsta de 122 de ani.

Pe baza acestor informații, cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine au calculat vârsta maximă la care se poate ajunge în medie ca fiind 115 ani, iar 125 de ani ar fi limita absolută a duratei de viață (adică probabilitatea ca o persoană din lume într-un anumit an să trăiască până la 125 de ani este mai mică de 1 la 10 000).

Totodată, cercetătorii consideră că speranța de viață poate crește în continuare datorită progreselor din medicină, însă nu și durata maximă de viață.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 06-01-2019 | creare: 11-10-2016 | Vizite: 1254
Bibliografie
Maximum human lifespan has already been reached, researchers conclude, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-maximum-human-lifespan.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  • Nașterea mai multor copii ar putea încetini îmbătrânirea la femei
  •