Definirea alimentelor nesănătoase dar hipergustoase
Autor: Irimia Monica Cristiana

Majoritatea alimentelor consumate în Statele Unite sunt făcute să fie mult mai gustoase în mod artificial È™i creează dependență prin activarea unor circuite neuronale în creier.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Kansas a întocmit o listă de criterii È™tinÈ›ifice prin care care s-ar putea califica alimentele hipergustoase. O marcă populară de chipsuri de cartofi din SUA a promovat sloganul „Pun pariu că nu poÈ›i mânca doar unul!”.
Acest lucru se poate datora faptului că chipsurile, precum multe alimente din dieta americană, pot avea un amestec de ingrediente capabil să activeze circuitul din creier asociat cu răspunsul la recompensă È™i să supraalimenteze mecanismele menite să ne avertizeze atunci când s-a consumat suficientă mâncare. Astfel, această categorie de alimente devine din ce în ce mai problematică pentru societate. Această clasă de alimente, adesea mâncăruri procesate sau dulciuri, ce conÅ£in combinaÈ›ii de grăsimi, zahăr, carbohidraÈ›i È™i sodiu, este numită de cercetători clasa alimentelor „hipergustoase”.
„Mai multe cercetări au subliniat că producătorii au formule bine proiectate pentru aceste tipuri de alimente pentru a le face mai gustoase È™i pentru a încuraja consumul. Dar aceste formule sunt necunoscute pentru comunitatea È™tiinÈ›ifică, ceea ce reprezintă o limitare majoră. Dacă nu există o definiÈ›ie standardizată, nu putem face comparaÈ›ii. Am putut folosi doar etichete descriptive cum ar fi „dulciuri”, „deserturi” È™i „fast-food”, dar acest tip de clasificare nu este specific mecanismului real prin care ingredientele duc la un gust îmbunătăţit”, a precizat autorul principal Tera Fazzino, profesor de psihologie la University of Kansas È™i director asociat la Cofrin Logan Center for Addiction Research and Treatment la Life Span Institute.
Cercetătorii au definit criteriile alimentelor hipergustoase prin efectuarea unei revizuiri a literaturii de specialitate, apoi prin folosirea unui software pentru a analiza definiÈ›iile a 7.757 de alimente din baza de date Department of Agriculture’s Food and Nutrient Database for Dietary Studies (FNDDS). Pentru aceasta, cercetătorii au luat toate definiÅ£iile alimentelor din documentele de specialitate È™i le-au încărcat una câte una într-un program de nutriÈ›ie foarte precis în modul prin care cuantifică ingredientele unui aliment. Acest software furnizează un set de date foarte bine detaliat ce specifică câte calorii există într-o porÈ›ie de mâncare È™i ce cantități de grăsime, zahăr, carbohidraÈ›i È™i alte ingrediente se găsesc într-un produs.
Cercetătorii au identificat trei grupuri de combinaţii gustoase:
- combinațiile dintre grăsime și sodiu (hot-dog-ul sau baconul),
- combinaÈ›iile de grăsime È™i zaharuri simple (tortul, îngheÈ›ata È™i negresele) È™i
- combinațiile de carbohidrați și sodiu (biscuiții, covrigeii și popcornul).
Autorii au stabilit că 62% din alimentele din baza de date FNDDS au îndeplinit criteriile pentru cel puÈ›in unul din cele trei grupuri identificate. Majoritatea acestor alimente (70%) au avut concentraÈ›ii ridicate de grăsimi È™i sodiu, cum ar fi cazul cărnii sau ouălor È™i alimentelor pe bază de lapte, ca omleta sau sosurile din brânză.
De asemenea, 25% din alimentele hipergustoase conÅ£ineau cantități ridicate de grăsimi È™i zahăr, iar 16% din aceste alimente aveau concentraÈ›ii ridicate de carbohidraÈ›i È™i sodiu. Mai puÈ›in de 10% s-au calificat în cel puÈ›in două grupuri. Cel mai È™ocant a fost faptul că alimentele etichetate ca neavând grăsimi sau având grăsimi reduse, zahăr, sare sau calorii au reprezentat 5% din alimentele hipergustoase identificate de cercetători.
Cercetătorii speră ca studiul să ridice un semnal de alarmă pentru consumatorii de alimentele hipergustoase, să îmbunățească dietele copiilor inclusiv prin restricÈ›ionarea acestor alimente în cantinele È™colare deoarece „creierele elevilor sunt încă în curs de dezvoltare È™i pot fi afectate de aceste tipuri de alimente”. Autorii studiului intenÈ›ionează să realizeze È™i o cercetare care să compare alimentele existente pe piaÈ›a americană cu cele din alte state, cum ar fi cele consumate în sudul Italiei unde predomină dieta mediteraneeană.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni