Studiu: Creierul este „de vină” pentru efectul yo-yo al dietelor de slăbire

©

Autor:

Studiu: Creierul este „de vină” pentru efectul yo-yo al dietelor de slăbire
Multe persoane supraponderale sau obeze care încep o dietă pentru scădere în greutate se pot confrunta după slăbire cu o etapă descurajatoare de platou sau redobândirea kilogramelor pierdute. Un studiu recent sugerează că „de vină” pentru acest efect pare să fie creierul, ce dirijează organismul astfel încât să nu mai ardă grăsimi ca răspuns ca reducerea aportului caloric.

Efectul yo-yo al dietelor de slăbire este un termen familiar pentru acele persoane care au încercat să slăbească și s-au confruntat cu incapacitatea de a se menține la această greutate la care au reușit să ajungă, nu au mai reușit să slăbească sau s-au îngrășat mai mult.

Mai multe despre efectul yo-yo al dietelor de slăbire, aici.

Cercetările s-au îndreptat spre un grup de neuroni localizați la nivelul hipotalamusului cunoscuți pentru reglarea apetitului, numiți neuroni AGRP (agouti-related neuropeptide). Activarea lor duce la stimularea senzației de foame, făcându-ne să mâncăm, iar inhibarea lor poate duce la anorexie severă.

Cercetările pe animale au arătat că activarea acestor neuroni în absența mâncării duce la transmiterea de semnale corpului, astfel încât să limiteze arderile calorice. După ingestia alimentelor, neuronii se dezactivează și arderile calorice cresc iar. Mai exact, acești neuroni sunt responsabili și coordonează apetitul și arderile calorice. Dacă alimentele sunt disponibile, ne cresc dorința de a mânca, iar dacă alimentele sunt insuficiente sau lipsesc, fac astfel încât organsmul să reducă arderile grăsimilor.

Rezultatele cercetării ar putea ajuta la conceperea de noi tehnologii și diete pentru prevenirea obezității și reducerea ei.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul eLife.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 22-03-2019 | creare: 26-05-2017 | Vizite: 1741
Bibliografie
Study suggests the brain's to blame for yo-yo dieting cycle, link: http://newatlas.com/brain-stops-burning-fat-low-calorie-diets/49672/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recompensele financiare pot motiva oamenii să slăbească
  • Încercările dese de pierdere în greutate ar trebui evitate
  • Adaptarea creierului la o dietă bogată în grăsimi poate reduce capacitatea unui individ de a pierde în greutate
  •