Dependența de smartphone alimentează singurătatea și reduce starea de bine

©

Autor:

Dependența de smartphone alimentează singurătatea și reduce starea de bine
Dependența de smartphone, inclusiv accesul la rețelele sociale, poate reduce fericirea și alte indicatori ai bunăstării, în special în rândul populațiilor mai tinere. Singurătatea, definită ca diferența dintre interacțiunea socială actuală și cea așteptată, poate fi exacerbată de utilizarea excesivă a smartphone-urilor.
Într-un articol recent publicat în Scientific Reports, cercetătorii au explorat modul în care singurătatea mediază legătura dintre utilizarea excesivă sau dependența de smartphone și bunăstarea auto-raportată printre studenții universităților chineze. Rezultatele indică faptul că dependența de smartphone afectează negativ bunăstarea, atât direct, cât și indirect, prin creșterea singurătății, având implicații pentru politicile legate de smartphone care vizează bunăstarea studenților prin reducerea dependenței.

Studiul a ipotetizat că dependența de smartphone este negativ corelată cu nivelurile de bunăstare ale studenților universitari și că singurătatea este un factor mediu. Cercetătorii au utilizat un eșantion reprezentativ de studenți de la 16 universități din opt municipalități și provincii din China, măsurând dependența de smartphone, singurătatea și bunăstarea prin scale specifice.

Analiza a inclus 1.527 de studenți, majoritatea fiind femei, cu vârste între 17 și 40 de ani. S-a constatat o asociere negativă semnificativă între dependența de smartphone și bunăstarea, precum și o corelație pozitivă între dependența de smartphone și singurătate. Modelul de regresie a sugerat că dependența de smartphone este un predictor semnificativ al scăderii bunăstării după includerea singurătății în model, cu singurătatea mediatizând aproximativ 18,5% din impactul total al dependenței de smartphone asupra bunăstării.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea de a îmbunătăți bunăstarea studenților prin abordarea dependenței de smartphone și consolidarea rețelelor de suport instituțional, familial și între colegi pentru a reduce singurătatea și izolarea.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 29-02-2024 | Vizite: 244
Bibliografie
Smartphone addiction fuels loneliness and reduces well-being, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240227/Smartphone-addiction-fuels-loneliness-and-reduces-well-being-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?
  • Exces în folosirea telefonului - când să ne îngrijorăm?
  • Simpla prezență a smartphone-ului în preajma noastră poate reduce capacitatea cognitivă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum