Deraierea sistemului imun în infecția cu SARS-CoV-2

©

Autor:

Deraierea sistemului imun în infecția cu SARS-CoV-2
Deși inițial se credea că formele severe de COVID-19 implică dezvoltarea unei imunități puternice post-infecție, cercetătorii științifici fac noi descoperiri.
Un studiu recent publicat în revista Cell aducea la cunoștință faptul că dintre multitudinea cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 aproximativ 10-20% erau considerate forme severe. Analizând cu atenție cazurile pacienților în stare gravă, cercetătorii au identificat nivele crescute ale markerilor inflamatori. Acest lucru indica un răspun imun puternic, dar manifestările clinice amenințătoare de viață nu induceau aceeași părere. Aflat în fața acestei contradicții, grupul științific a elaborat o ipoteză conform căreia, celulele responsabile de imunitate, deși erau produse în număr mare, erau ineficiente.

Pentru a stabili cu exactitate care este mecanismul responsabil de formele severe, autorii studiului au efectuat o analiză comparativă între probe de sânge ale pacienților COVID-19, formă ușoară și severă, și ale pacienților cu alte infecții respiratorii virale.

Folosind tehnologia OMIC pentru a identifica proprietățile celulelor imune din sânge (globulele albe), aceștia au reușit să descifreze modificările sistemului imun al pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Sistemul imun este bazat pe interacțiunea dintre o varietate de celule specializate și mecanisme complexe de apărare. Autorii studiului și-au focalizat atenția asupra unui singur tip de celulă, celula mieloidă. Acest tip celular este format din neutrofile și monocite, fiind o celulă imună ce intervine în faza inițială de apărare și care antrenează formarea anticorpilor și a altor celule imunitare. În formele ușoare de boală, acest mecanism s-a dovedit a fi eficient.

Totuși, situația nu este asemănătoare în cazurile severe de boală. Fără a fi cunoscută cauza, activarea neutrofilelor și a monocitelor este deficitară. A fost identificat un număr crescut de celule imature care ar putea fi inhibitori pentru sistemul imun.

Anna Aschenbrenner consideră aceste rezultate utile pentru noile abordări terapeutice. Recomandările autorilor sunt de a folosi strategii terapeutice superioare față de cele folosite în alte boli virale și de se încerca suprimarea celulelor imune ineficiente sau reprogramarea acestora.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-08-2023 | creare: 14-08-2020 | Vizite: 604
Bibliografie
COVID-19: Immune system derails, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200806111822.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum