Deraierea sistemului imun în infecția cu SARS-CoV-2

Un studiu recent publicat în revista Cell aducea la cunoÈ™tință faptul că dintre multitudinea cazurilor de infecÈ›ie cu SARS-CoV-2 aproximativ 10-20% erau considerate forme severe. Analizând cu atenÈ›ie cazurile pacienÈ›ilor în stare gravă, cercetătorii au identificat nivele crescute ale markerilor inflamatori. Acest lucru indica un răspun imun puternic, dar manifestările clinice amenințătoare de viață nu induceau aceeaÈ™i părere. Aflat în faÈ›a acestei contradicÈ›ii, grupul È™tiinÈ›ific a elaborat o ipoteză conform căreia, celulele responsabile de imunitate, deÈ™i erau produse în număr mare, erau ineficiente.
Pentru a stabili cu exactitate care este mecanismul responsabil de formele severe, autorii studiului au efectuat o analiză comparativă între probe de sânge ale pacienÈ›ilor COVID-19, formă uÈ™oară È™i severă, È™i ale pacienÈ›ilor cu alte infecÈ›ii respiratorii virale.
Folosind tehnologia OMIC pentru a identifica proprietățile celulelor imune din sânge (globulele albe), aceÈ™tia au reuÈ™it să descifreze modificările sistemului imun al pacienÈ›ilor infectaÈ›i cu SARS-CoV-2.
Sistemul imun este bazat pe interacÈ›iunea dintre o varietate de celule specializate È™i mecanisme complexe de apărare. Autorii studiului È™i-au focalizat atenÈ›ia asupra unui singur tip de celulă, celula mieloidă. Acest tip celular este format din neutrofile È™i monocite, fiind o celulă imună ce intervine în faza iniÈ›ială de apărare È™i care antrenează formarea anticorpilor È™i a altor celule imunitare. În formele uÈ™oare de boală, acest mecanism s-a dovedit a fi eficient.
TotuÈ™i, situaÈ›ia nu este asemănătoare în cazurile severe de boală. Fără a fi cunoscută cauza, activarea neutrofilelor È™i a monocitelor este deficitară. A fost identificat un număr crescut de celule imature care ar putea fi inhibitori pentru sistemul imun.
Anna Aschenbrenner consideră aceste rezultate utile pentru noile abordări terapeutice. Recomandările autorilor sunt de a folosi strategii terapeutice superioare față de cele folosite în alte boli virale È™i de se încerca suprimarea celulelor imune ineficiente sau reprogramarea acestora.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 06-08-2023 | creare: 14-08-2020 | Vizite: 747
Bibliografie
COVID-19: Immune system derails, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200806111822.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele cu nevroză suferă mai mult în perioada pandemiei
- Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor: reacțiile de hipersensibilitate la vaccin, studiate de cercetători
- Studiu: copiii cu COVID-19 care necesită spitalizare pot prezenta complicații neurologice
- Analiza bioinformatică identifică căile implicate în infecția intestinală cu SARS-CoV-2
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Covid-19 după TBC
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina