Descoperirea unui mecanism fiziopatologic și a unei ținte terapeutice pentru tratarea durerii neuropate

©

Autor:

Descoperirea unui mecanism fiziopatologic și a unei ținte terapeutice pentru tratarea durerii neuropate
Durerea neuropată sau hipersensibilitatea anormală la stimuli, este o condiție medicală care poate afecta semnificativ calitatea vieții, fiind adesea dificil de gestionat. Potrivit estimărilor, între 3% și 17% dintre adulți suferă de durere neuropată, iar printre persoanele cu diabet sau HIV, procentul este și mai mare.
Într-un studiu recent publicat în revista Neuron, cercetătorii au descoperit un mecanism fiziopatologic care inițiază și menține durerea neuropatică și au identificat o țintă terapeutică promițătoare pentru tratarea acestei afecțiuni.

Mai precis, cercetătorii au identificat enzima Tiam1 în neuronii excitatori ai cornului dorsal ai măduvei spinării drept implicată în dezvoltarea durerii neuropate. Mai mult, țintirea acestei enzime cu oligonucleotide antisens injectate în lichidul cefalorahidian a atenuat eficient hipersensibilitatea la durere neuropatică.

Studiul a fost realizat pe modele de șoareci care sufereau de durere neuropată cauzată de leziuni ale nervilor, chimioterapie sau diabet. Cercetătorii au arătat că Tiam1 este activat în cornul dorsal spinal al șoarecilor supuși durerii neuropate și că țintirea enzimei cu oligonucleotide antisens la șoareci a prevenit dezvoltarea durerii neuropate.

Descoperirile actuale sunt importante pentru dezvoltarea unor noi strategii terapeutice pentru tratarea durerii neuropate. Înțelegerea mecanismelor fiziopatologice care stau la baza acestei afecțiuni este esențială pentru a putea trata eficient durerea cronică și a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care suferă de hipersensibilitate anormală la stimuli.

sursa: Science Daily
foto: UAB News

Data actualizare: 08-05-2023 | creare: 08-05-2023 | Vizite: 336
Bibliografie
Neuropathic pain: The underlying mechanism and a potential therapeutic target are revealed in mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230504111839.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează Neurontin și Lyrica sinapsele creierului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum