Studiu privind evoluția durerii de spate inferioare (durerii lombare)

©

Autor:

Studiu privind evoluția durerii de spate inferioare (durerii lombare)

Un studiu recent publicat în "Canadian Medical Association Journal" a efectuat o meta-analiză asupra evoluției clinice a durerii acute, subacute și persistente de spate inferior.


Durerea de spate inferior reprezintă o cauză semnificativă de dizabilitate la nivel global și o problemă costisitoare, cu cheltuieli medicale crescânde anual. Managementul include reducerea durerii prin educație, reasigurare, tratamente non-farmacologice, medicamente analgezice și revizuiri la timp. Deși traiectoria clinică este în general favorabilă, recidiva este comună, iar durerea persistă pentru mulți pacienți.

Despre studiu

Cercetătorii au actualizat analiza lor meta-analitică anterioară, evaluând traiectoriile clinice ale durerii de spate de intensitate acută, subacută și persistentă. Au căutat în bazele de date CINAHL, MEDLINE și Embase, fără restricții de limbă, și au analizat studii cohort prospective publicate în jurnale revizuite de colegi, raportând despre persoanele cu durere de spate nespecifică acută, subacută și persistentă.

Rezultate

Din 28.641 de înregistrări analizate, au fost selectate 95 studii pentru recenzia calitativă (60 de cohorte, n=17.974) și cercetarea cantitativă (47 de cohorte, n=9.224). Datele agregate au inclus 9.224 persoane cu evaluări ale durerii, 8.957 cu evaluări ale dizabilității și 13.145 cu rezultate de recuperare globală.

 

 • Pentru durerea acută de spate, valorile medii pentru scorurile de durere au fost 56, 26, 22 și 21 la săptămâna 0, 6, 26 și 52, respectiv.
 • Pentru durerea subacută, valorile medii pentru scorurile de durere în săptămânile corespunzătoare au fost 63, 29, 29 și 31.
 • Pentru cei cu durere persistentă de spate inferior, scorurile medii pentru durere au fost 56, 48, 43 și 40, respectiv.

 

Traiectoria clinică a dizabilității a fost marginal mai bună decât cea a durerii. Rezultatele recuperării au relevat o heterogenitate semnificativă în definiția recuperării și momentele de urmărire, dar au fost aliniate cu meta-analizele privind rezultatele dizabilității și durerii.

Concluzii

Rezultatele studiului au arătat că majoritatea indivizilor cu durere de spate inferioară de intensitate acută și subacută se îmbunătățesc în termen de 6 săptămâni, dar pot continua să experimenteze dizabilitate și durere în curs. Cursul clinic în grupul cu durere cronică a fost mult mai puțin favorabil decât în celelalte grupuri. Studii suplimentare ar putea include indivizi cu vârsta sub 18 ani sau peste 60 de ani pentru a îmbunătăți generalizabilitatea rezultatelor studiului.


Data actualizare: 26-01-2024 | creare: 26-01-2024 | Vizite: 122
Bibliografie
Sarah B. et al.,
The clinical course of acute, subacute, and persistent low back pain: a systematic review and meta-analysis,
CMAJ January 22, 2024, 196 (2) E29–E46;
doi: https://doi.org/10.1503/cmaj.230542.
https://www.cmaj.ca/content/196/2/E29
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
 • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
 • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum