Descoperirile recente deschid calea tratamentelor antivirale universale

©

Autor:

Descoperirile recente deschid calea tratamentelor antivirale universale
Cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts au descoperit o potențială țintă biologică pentru medicamentele antivirale care ar putea duce la apariția unor tratamente împotriva afecțiunilor de natură infecțioasă.
Tratamentele promovate de oamenii de știință ar putea fi unele de tip universal, medicamentele urmând a fi eficiente împotriva unei game largi de afecțiuni virale.

Lucrările cercetătorilor sugerează că proteina argonaute-4, cunoscută sub acronimul AGO4, reprezintă structura sensibilă din componența virușilor. Cercetătorii au descoperit că nivelurile scăzute ale proteinei argonaute-4 cresc probabilitatea de infectare cu viruşi. În acelaşi timp, studiile au arătat că prin creşterea nivelului de AGO4 se scade semnificativ riscul de infectare cu viruşi, sistemul imunitar devenind capabil să lupte împotriva multiplelor tulpini virale. „Scopul este să înțelegem cum funcționează sistemul nostru imunitar, astfel încât să putem crea tratamente care să funcționeze împotriva unei serii de viruși, mai degrabă decât doar vaccinuri împotriva unui anume virus.”, a declarat Kate L. Jeffrey, coordonatorul studiului.

Considerată parte a familiei de proteine argonaute, AGO4 joacă un rol cheie în protejarea celulelor împotriva infecțiilor virale. În mod normal, omul, la fel ca majoritatea mamiferelor şi plantelor, are patru proteine argonaute. Rolul principal al acestor proteine este acela de apărare împotriva agenților patogeni virali. În studiile anterioare, oamenii de știință nu au reuşit să demonstreze că deficitul uneia dintre proteine ar creşte vulnerabilitatea în fața unui virus.

Studiile actuale, efectuate pe şoareci de laborator infectați cu virusul gripal, arată că deficitul sau excesul de argonaute-4, în mod exclusiv, influențează modul în care sistemul imunitar acționează la contactul cu viruşi. Conform cercetătorilor, următorul pas în cadrul studiilor va viza determinarea spectrului mecanismelor pentru orice tip de virus, nu doar pentru virusul gripal.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-02-2020 | creare: 27-02-2020 | Vizite: 586
Bibliografie
New 'universal' target for antiviral treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200211170106.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antiviralele orale folosite în tratamentul COVID-19, eficiente împotriva variantei Omicron
  • Un nou antiviral, eficient împotriva tuturor variantelor SARS-CoV-2
  • Descoperirea mecanismului de protecție a ARN-ului: progres în dezvoltarea unor medicamente antivirale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum