Diabetul de tip 1, un factor de risc pentru apariția bolilor renale cronice și a obezității

©

Autor:

Diabetul de tip 1, un factor de risc pentru apariția bolilor renale cronice și a obezității
Testarea regulată pentru obezitate și boli cronice renale ar trebui efectuată de către toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1, sugerează un studiu publicat în jurnalul Societății Endocrine. Studiul arată că ratele de obezitate la adulții cu diabet zaharat de tip 1 sunt în creștere și reflectă ratele din populația adultă generală. Cercetarea evidențiază, de asemenea, riscul ridicat de boli renale la persoanele cu diabet de tip 1.
Aproape jumătate dintre adulții din Statele Unite suferă de obezitate, o boală cronică progresivă caracterizată printr-un exces de grăsime corporală. Considerat un important factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, obezitatea poate fi o complicație majoră în diabetul de tip 1. Totodată, boala renală cronică, adesea considerată mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2, poate să apară mai ușor la persoanele cu diabet de tip 1.

„În diabetul de tip 1, organismul încetează complet să producă insulină. În diabetul zaharat de tip 2, organismul produce insulină, dar celulele nu răspund la insulină atât de bine cum ar trebui și, mai târziu, în boală, adesea nu produc suficientă insulină. Diabetul de tip 2 este mai probabil să apară la persoanele care au peste 40 de ani, care sunt supraponderale și au antecedente familiale de diabet, deși tot mai mulți oameni tineri dezvoltă diabet de tip 2”, a declarat autorul studiului, Elizabeth Selvin, profesor la Universitatea John Hopkins.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele provenite de la peste 4.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 1 și de la peste 135.000 de persoane cu diabet de tip 2 din sistemul de sănătate Geisanger din Pennsylvania, între anii 2004-2018. Conform concluziilor studiului, aproximativ 37% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au avut obezitate, iar prevalența bolii renale a fost mai mare la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 decât la cei cu diabet de tip 2, după ajustarea pentru diferențele de vârstă (16% față de 9% în 2018).

„Rezultatele noastre evidențiază necesitatea intervențiilor pentru prevenirea creșterii în greutate și a bolii renale în stadiu terminal la persoanele cu diabet zaharat de tip 1”, a spus Elizabeth Selvin.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-01-2022 | creare: 28-01-2022 | Vizite: 323
Bibliografie
Study highlights the risk of kidney disease and obesity in people with type 1 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20220127/Study-highlights-the-risk-of-kidney-disease-and-obesity-in-people-with-type-1-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt diferențele dintre diabetul tip 1 și diabetul tip 2?
  • Acizii grași Omega-3 din laptele matern ar putea reduce riscul de diabet tip 1 la sugari
  • Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului
  •