Aportul uzual mai mare de alimente bogate în flavonoide este asociat cu o incidență mai scăzută a diabetului de tip 2

©

Autor:

Aportul uzual mai mare de alimente bogate în flavonoide este asociat cu o incidență mai scăzută a diabetului de tip 2
Studiul publicat în revista Nutrition & Diabetes investighează impactul dietei bogate în flavonoide asupra riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2 într-o populație mare din Marea Britanie, utilizând date din UK Biobank. Cercetarea evidențiază o asociere semnificativă între un consum mai mare de alimente bogate în flavonoide și un risc redus de Diabet de tip 2. Flavonoidele, o clasă de compuși polifenolici cu diverse subclase, au fost analizate în detaliu, iar studiul a identificat flavan-3-olii și proantocianidinele ca fiind cele mai consumate subclase, majoritatea provenind din ceai.
Rezultatele arată că un scor mai înalt pe scala Flavodiet (indicând un consum mai mare de alimente bogate în flavonoide) este asociat cu o reducere de 28% a riscului de diabet de tip 2. Analiza doză-răspuns sugerează că fiecare porție suplimentară zilnică de alimente bogate în flavonoide reduce riscul de diabet cu 6%. Alimentele specifice analizate, precum ceaiul negru sau verde, fructele de pădure și merele, au fost asociate cu o reducere considerabilă a riscului.

Mecanismele biologice implicate includ efecte benefice asupra managementului greutății corporale, metabolismului glucozei, inflamației, funcției renale și hepatice, acestea fiind mediate prin markeri biologici specifici, cum ar fi indicele de masă corporală, factorul de creștere asemănător insulinei, proteina C reactivă și alții.

Importanța studiului rezidă în sublinierea rolului dietelor bogate în flavonoide în reglarea factorilor de risc pentru diabetul de tip 2, susținând recomandările actuale de a crește consumul de fructe, în special de fructe de pădure și mere, pentru reducerea riscului de diabet de tip 2. Totuși, aplicabilitatea rezultatelor este limitată la populația adultă de vârstă mijlocie din Marea Britanie, ceea ce sugerează necesitatea unor studii suplimentare în diverse contexte geografice și demografice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-05-2024 | creare: 24-05-2024 | Vizite: 240
Bibliografie
Flavonoid-rich diet slashes type 2 diabetes risk by up to 28%, new study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20240523/Flavonoid-rich-diet-slashes-type-2-diabetes-risk-by-up-to-2825-new-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Blocarea unui hormon recent descoperit ar putea preveni diabetul de tip 1 și de tip 2
  • Intervențiile în stilul de viață ce se bazează pe fenotipul de risc îmbunătățesc prevenirea diabetului
  • Flavonoidele, găsite în fructele de pădure sau vin, pot reduce riscul de deces al persoanelor cu boala Alzheimer
  •