Diagramele de creștere pentru creier ajută la explicarea bolilor mintale

©

Autor:

Diagramele de creștere pentru creier ajută la explicarea bolilor mintale
Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Radboud au dezvoltat un set de diagrame de creștere pentru creier, care oferă modele de referință pentru dezvoltarea creierului și îmbătrânirea sa de-a lungul întregii vieți umane. Aceste modele pot fi folosite pentru a face predicții personalizate pentru fiecare individ, relevante pentru multe afecțiuni ale creierului.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat imagini RMN de înaltă rezoluție de la aproape 60.000 de persoane, furnizate de aproximativ 80 de scanere RMN din întreaga lume. Cercetătorii au folosit măsurători ale volumului diferitelor structuri ale creierului sau ale grosimii cortexului cerebral la diferite vârste și au creat diagrame de creștere pentru fiecare regiune a creierului. În acest fel, au reușit crearea unei „diagrame” a creierului uman de-a lungul vieții.

Diagrama oferă o serie de modele care pot avea multiple utilizări, fiind în special utile pentru a realiza predicții despre creșterea și îmbătrânirea creierului, în raport cu normele populației. Modelele pot detecta modificări ale structurii creierului care ar putea indica apariția unei tulburări mintale într-un stadiu foarte incipient, pot evalua dacă o regiune a creierului este mai groasă sau mai subțire decât ar trebui să fie pentru un individ în comparație cu media pentru această etapă de viață și pot, totodată, să ajute la stratificarea tulburărilor mintale.

„Dacă doriți să investigați un nou medicament împotriva unei anumite afecțiuni ale creierului, de exemplu boala Alzheimer, puteți utiliza modelul nostru pentru a identifica subiecți, cu un anumit profil, cum ar fi degenerarea în stadiu incipient”, declară autorul studiului, Andre Marquand, cercetător în departamentul de neuroștiință cognitivă de la Centrul Medical al Universității Radboud.

sursa: Science Daily
foto: Radboud umc

Data actualizare: 03-02-2022 | creare: 03-02-2022 | Vizite: 420
Bibliografie
Growth charts for the brain help to explain mental illness, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220201115152.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O copilărie fericită nu oferă garanția unei bune sănătăți mintale în viața de adult
  • Tehnologia de monitorizare a sănătății mintale ar putea fi la îndemână
  • Locuirea lângă zone împădurite este bună pentru sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum