Tehnologia de monitorizare a sănătății mintale ar putea fi la îndemână

©

Autor:

Tehnologia de monitorizare a sănătății mintale ar putea fi la îndemână

A fost elaborată o platformă electronică inteligentă, care poate ajuta pacienții să-și monitorizeze sănătatea mintală între vizitele la medicul specialist. Studiul a fost publicat în jurnalul academic Journal of Psychiatric Practice.
Cercetătorii de la Universitatea Texas A&M au dezvoltat o platformă electronică inteligentă care poate monitoriza încontinuu starea de hiperexcitare, un semn al suferinței psihiatrice, pentru a-i ajuta pe pacienți să își gestioneze sănătatea mintală între programările la medic.

Această tehnologie avansată ar putea citi indicii faciale, analiza tiparele vocii și poate evalua semne vitale încorporate în ceasurile inteligente, pentru a stabili dacă un pacient este stresat. În urma analizei variabilelor și a stării pacientului, tehnologia ar putea oferi feedback și avertiza medicul dacă există o deteriorare bruscă a sănătății mintale a persoanei respective.

Bolile mintale necesită urmărire permanentă pentru a se observa modificările stărilor și necesită o perioadă îndelungată de terapie, comparativ cu majoritatea bolilor organice. Este important ca deteriorarea neprevăzută a sănătății mintale să fie abordată de un medic.

De exemplu, un pacient cu tulburare anxioasă poate trece printr-un eveniment stresant, cu iritabilitate extremă și neliniște, care poate necesita asistență medicală imediată. Dacă acesta nu este văzut în criză, personalul medical poate să nu îi ofere îngrijirea adecvată doar în urma relatărilor subiective ale pacientului și ale familiei.

Pentru a îmbunătăți acest proces, Dr. Farzan Sasangohar și echipa sa au lucrat împreună cu medici și cercetători din cadrul Departamentului de Psihiatrie al Spitalului Metodist din Houston pentru a dezvolta o platformă electronică inteligentă care să ajute la evaluarea sănătății mintale a pacientului.

Spitalul Metodist, cu cea mai mare secție de Psihiatrie din Houston, folosea deja un software de analiză a pacienților, CareSense. Acesta trimite mementouri și întrebări pentru monitorizarea stărilor. Spre exemplu, aplicația evaluează pacienții cu risc de suicid cu chestionare pentru tulburarea depresivă majoră.

Echipa Dr. Sasangohar a dezvoltat un alt software, care poate fi instalat cu ușurință pe smartphone-uri și smartwatch-uri, care analizează starea de hiperexcitare nervoasă. Aceste programe încorporează aplicațiile de recunoaștere a feței și vocii, senzorii de ritm cardiac și pedometrele. Aceste date sunt coroborate și trimise la algoritmi de învățare automată, care recunosc modele de stare normală sau ridicată de excitare nervoasă.

Sasangohar a subliniat faptul că atât evaluarea subiectivă a stării mentale, cât și cea obiectivă (din algoritmii de învățare automată), sunt integrate pentru a realiza evaluarea finală a stării de excitare nervoasă.

Acest prototip are însă și un dezavantaj, algoritmii au putere mare, astfel că durata de viață a bateriei smartphone-urilor pe care este instalat software-ul este insuficientă și trebuie îmbunătățită. De asemenea, unii pacienți ar putea avea probleme de utilizare ale aplicației și greutate în navigarea în programele respective.

„Din cauza stigmatizării din jurul bolilor mintale, am vrut să construim un dispozitiv de monitorizare a sănătății mintale care să fie foarte discret, [...] Așadar, am ales produse accesibile, cum ar fi smartphone-urile, și apoi am construit aplicații sofisticate care funcționează în cadrul acestor dispozitive pentru a face discretă monitorizarea sănătății mintale”, a spus Dr. Sasangohar.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 17-12-2023 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 521
Bibliografie
Technology to monitor mental wellbeing might be right at your fingertips, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210526185849.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O copilărie fericită nu oferă garanția unei bune sănătăți mintale în viața de adult
  • Locuirea lângă zone împădurite este bună pentru sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților
  • Care sunt cauzele deteriorării sănătății mintale observată în rândul americanilor de vârstă mijlocie?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum