Exercițiul fizic ar putea încetini declinul cognitiv în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer (studiul EXERT)

©

Autor:

Exercițiul fizic ar putea încetini declinul cognitiv în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer (studiul EXERT)

Un nou studiu clinic de amploare, publicat în revista Alzheimer’s & Dementia de cercetători de la University of California San Diego și Wake Forest University, arată că exercițiul fizic – fie de intensitate scăzută, fie moderat-înaltă – poate stabiliza funcția cognitivă timp de un an la adulții vârstnici sedentari cu tulburare cognitivă ușoară amnestică, un precursor important al demenței Alzheimer.


Tulburarea cognitivă ușoară amnestică este caracterizată prin dificultăți de memorie, dar fără a atinge pragul diagnostic pentru demență. Totuși, aproximativ 16% dintre persoanele cu acest diagnostic progresează anual către boala Alzheimer.

EXERT – Exercise in Adults with Mild Memory Problems – este unul dintre cele mai riguroase studii care investighează impactul exercițiului asupra cogniției la această populație la risc. Cercetătorii au comparat rezultatele a aproape 300 de participanți incluși în programul EXERT cu un grup extern de persoane similare care au primit doar îngrijire uzuală (consultații medicale și tratament medicamentos).

Despre studiu

  • Studiul a inclus aproape 300 de adulți vârstnici, sedentari, cu tulburare cognitivă ușoară amnestică.

  • Participanții au fost aleator repartizați în două grupuri: antrenament aerobic moderat-înalt sau activități de stretching, echilibru și mobilitate (intensitate redusă).

  • Exercițiile s-au efectuat de 3-4 ori pe săptămână timp de 12 luni, sub îndrumarea instructorilor YMCA.

  • Evaluările au inclus teste de memorie, funcții executive și imagistică cerebrală (volum cortical).

Rezultate principale

  • Funcția cognitivă a rămas stabilă timp de 12 luni în ambele grupuri care au efectuat exerciții fizice.

  • Comparativ cu grupul extern (fără exercițiu), participanții EXERT au prezentat declin cognitiv semnificativ mai redus.

  • S-a observat și o scădere mai lentă a volumului cerebral, inclusiv în cortexul prefrontal – regiune esențială pentru funcțiile executive.

  • Rezultatele au fost similare indiferent de intensitatea exercițiului, subliniind eficacitatea chiar și a activităților fizice de intensitate redusă.

Importanța descoperirilor

„Aceasta este o perioadă critică pentru intervenție, pentru că pacienții nu au încă demență, dar sunt la risc foarte mare”, a declarat Dr. Aladdin Shadyab, coautor al unuia dintre articole.

„Chiar și exercițiile ușoare pot încetini declinul cognitiv la adulții vârstnici aflați în stadiile incipiente ale tulburărilor de memorie”, a adăugat acesta.

Studiul EXERT este unic prin faptul că a parteneriat cu YMCA pentru a implementa intervenția în comunitate, sugerând că acest model ar putea fi aplicabil pe scară largă în sistemele de sănătate publică.

Interpretări posibile

Deși exercițiul fizic a fost principala variabilă investigată, autorii menționează și posibile efecte benefice asociate participării la un studiu – cum ar fi stimularea intelectuală și socială. Cu toate acestea, rezultatele clare în privința stabilizării cogniției susțin puternic efectul neuroprotector al activității fizice regulate.

Concluzii

  • Atât exercițiile fizice intense, cât și cele ușoare pot încetini sau chiar opri declinul cognitiv la persoanele cu tulburare cognitivă ușoară.

  • Exercițiul fizic ar putea fi o intervenție sigură, eficientă și ușor de implementat în comunitate pentru prevenirea demenței Alzheimer.

  • Rezultatele susțin integrarea activității fizice în ghidurile de tratament pentru adulții în vârstă la risc cognitiv.

„Rezultatele sugerează că exercițiul regulat – chiar și la intensitate redusă – ar putea fi o strategie valoroasă pentru promovarea sănătății cerebrale”, concluzionează Dr. Shadyab.


Data actualizare: 25-04-2025 | creare: 25-04-2025 | Vizite: 59
Bibliografie
Effects of exercise versus usual care on older adults with amnestic mild cognitive impairment: EXERT versus ADNI.
Alzheimer's & Dementia, 2025; 21 (4)
DOI: 10.1002/alz.70118

Image by prostooleh on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum