Dieta atlantică și efectele asupra sănătății și a mediului

©

Autor:

Dieta atlantică și efectele asupra sănătății și a mediului
Un studiu publicat în JAMA Network Open a explorat impactul asupra sănătății și asupra mediului al adoptării unei diete tradiționale atlantice în nord-vestul Spaniei și nordul Portugaliei.
Cercetarea, parte a studiului Galicia Atlantic Diet (GALIAT), a fost un studiu clinic randomizat de 6 luni care a implicat 574 de participanți din 250 de unități familiale. Grupul de intervenție a primit educație nutrițională, cursuri de gătit și coșuri cu alimente pentru dietă tradițională, punând accent pe alimente proaspete, locale și minim procesate, aport ridicat de pește și fructe de mare și consum moderat de carne și vin.

Studiul a constatat o reducere semnificativă a incidenței sindromului metabolic în rândul participanților care urmează dieta Atlantic în comparație cu grupul de control, cu îmbunătățiri notabile ale obezității centrale și ale nivelurilor de colesterol cu ​​lipoproteine ​​cu densitate mare. Cu toate acestea, nu a existat o diferență semnificativă în ceea ce privește emisiile de carbon între grupurile de intervenție și cele de control, ceea ce sugerează că, în timp ce dieta atlantică poate aduce beneficii sănătății umane, impactul său asupra mediului rămâne comparabil cu cel al stilului de viață obișnuit al grupului de control.

În ciuda punctelor sale forte, inclusiv un design randomizat și rate ridicate de retenție, studiul s-a confruntat cu limitări, cum ar fi o durată scurtă, dimensiunea potențial scăzută a eșantionului și factori necontabiliați, indicând necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări și a explora aplicabilitatea lor la diferite populații.

sursa: News Medical
foto: Timolina/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 533
Bibliografie
Study explores traditional Atlantic diets as a potential solution for diet-related diseases and environmental sustainability, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/Study-explores-traditional-Atlantic-diets-as-a-potential-solution-for-diet-related-diseases-and-environmental-sustainability.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: