România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa

©

Autor:

România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa
În definiția unei alimentații sănătoase și echilibrate este inclus principiul arhicunoscut de a consuma „cel puțin 5 porții de legume și fructe zilnic” sau „minimum 400 g fructe și vegetale în fiecare zi” (cu excepția cartofilor și a altor tuberculi comestibili cu un conținut crescut de amidon: batata sau cartof dulce, napi, manioc).

Se estimează că o treime (34.4%) dintre locuitorii celor 28 state din cadrul Uniunii Europene nu includ în alimentația zilnică fructe sau legume, excepție fac cei 14% care respectă principiul pentru o alimentație sănătoasă de a consuma cele 5 porții de fructe și vegetale recomandate.

Potrivit statisticilor europene, situația cea mai îngrijorătoare cu privire la consumul de vegetale și fructe este prezentă în România și Bulgaria.

În România 65.1% dintre locuitori nu consumă în fiecare zi fructe și legume și doar 3.5% dintre români ating obiectivul zilnic de minimum 5 fructe și vegetale, în comparație cu Marea Britanie (33.1%), Danemarca (25.9%) și Olanda (25.0%). (1)

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul insuficient de fructe și vegetale se estimează că este implicat în circa 14% dintre decesele prin cancer gastrointestinal, aproximativ 11% dintre afecțiunile cardiovasculare ischemice și 9% dintre decesele care au drept cauză accidentul vascular cerebral, la nivel global. (2)

Încurajarea consumului de fructe și legume la nivel populațional constituie o strategie de prevenție a bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, diabet zaharat tip 2 și obezitate, respectiv a deficiențelor micronutriente, extrem de frecvente în țările slab dezvoltate din punct de vedere socio-economic.

Pentru o viață sănătoasă este recomandat să consumați zilnic minimum 5 fructe și vegetale fără amidon, circa 400 grame.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 17-10-2016 | creare: 17-10-2016 | Vizite: 1888
Bibliografie
(1) A healthy Brexit: UK leads EU fruit and veg consumption, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-healthy-brexit-uk-eu-fruit.html

(2) Promoting fruit and vegetable consumption around the world, link: https://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
  • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum