România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa

Se estimează că o treime (34.4%) dintre locuitorii celor 28 state din cadrul Uniunii Europene nu includ în alimentația zilnică fructe sau legume, excepție fac cei 14% care respectă principiul pentru o alimentație sănătoasă de a consuma cele 5 porții de fructe și vegetale recomandate.
Potrivit statisticilor europene, situația cea mai îngrijorătoare cu privire la consumul de vegetale și fructe este prezentă în România și Bulgaria.
În România 65.1% dintre locuitori nu consumă în fiecare zi fructe și legume și doar 3.5% dintre români ating obiectivul zilnic de minimum 5 fructe și vegetale, în comparație cu Marea Britanie (33.1%), Danemarca (25.9%) și Olanda (25.0%). (1)
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul insuficient de fructe și vegetale se estimează că este implicat în circa 14% dintre decesele prin cancer gastrointestinal, aproximativ 11% dintre afecțiunile cardiovasculare ischemice și 9% dintre decesele care au drept cauză accidentul vascular cerebral, la nivel global. (2)
Încurajarea consumului de fructe și legume la nivel populațional constituie o strategie de prevenție a bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, diabet zaharat tip 2 și obezitate, respectiv a deficiențelor micronutriente, extrem de frecvente în țările slab dezvoltate din punct de vedere socio-economic.
Sursa: Medical Xpress
(2) Promoting fruit and vegetable consumption around the world, link: http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Consumul de fructe in cazul gastritei si refluxului gastro-esofagian
- Ce părere aveți despre legumele fierte?