Consumul mai multor fibre alimentare ar putea stimula pierderea în greutate

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul mai multor fibre alimentare ar putea stimula pierderea în greutate

În încercarea de a slăbi, un consum mai mare de fibre ar putea susține procesul pierderii kilogramelor în plus, oferind și beneficii pentru sănătate. Aceasta este ipoteza pe care o echipă de cercetători din cadrul Universității din Massachusetts a testat-o într-un studiu, dorind să arate că un stil alimentar bazat pe mai multe fibre ar fi mai benefic decât dieta recomandată de Asociația Americană a Inimii, care propune anumite restricții alimentare.


Dietape bază de fibre nu impune nicio restricție, în schimb recomandăconsumul a cât mai multe alimente bogate în fibre. Astfel,cercetătorii consideră că această dietă este mult mai permisivă,putând fi mult mai ușor de urmat, pentru că alimentele consumateoferă senzația de sațietate și sunt și plăcute.

Citiți aici mai multe despre fibrele alimentare.

 


La studiu au participat 240 de persoane considerate a avea un risc crescut de diabet de tip 2, care au fost împărțite în două grupuri: unul a urmat o dietă bazată pe fibre alimentare (mai exact creșterea aportului de fibre cu 30 de grame pe zi), celălalt dieta recomandată de Asociația Americană a Inimii, care a inclus mai multe recomandări:

  • limitarea caloriilor printr-un consum mai mare de fructe, legume și cereale integrale;
  • consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi;
  • consumul proteinelor slabe;
  • reducerea consumului de zahăr și sare;
  • reducerea sau abstinența de la alcool;
  • urmărirea unui echilibru între consumul de grăsimi, carbohidrați, proteine și colesterol.


După 1 an, cei care urmat dieta Asociației Americane a Inimii au slăbit în medie 2,7 kg, în timp ce participanții care și-au crescut aportul de fibre și-au redus greutatea corporală cu 1,8 kg. Toți participanții au prezentat pe durata studiului o scădere a presiunii sanguine și o îmbunătățire a rezistenței la insulină.


Concluziaautorilor a fost că ambele diete au fost eficiente în scăderea îngreutate, oferind totodată și protecție împotriva diabetului șisindromului metabolic. Chiar dacă slăbitul a fost mai semnificativîn cazul dietei Asociației Americane a Inimii, avantajul celeilalte este că e mult mai ușor de urmat.

 

Sursa: Medical News Today

 Data actualizare: 18-02-2015 | creare: 18-02-2015 | Vizite: 2346
Bibliografie
Simply eating more fiber could boost weight loss, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/289551.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
  • Cercetătorii investigează efectele fibrelor dietetice la șoareci
  •