Dieta cu un aport foarte redus de carbohidrați și eficiența în managementul diabetului tip 1

©

Autor:

Dieta cu un aport foarte redus de carbohidrați și eficiența în managementul diabetului tip 1
Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul științific Pediatrics, dieta cu un aport foarte scăzut de carbohidrați ar putea îmbunătăți controlul glicemic la persoanele cu diabet tip 1, prin reducerea riscului de hipoglicemie și de complicații asociate.

Participanții incluși în studiu sunt membri ai comunității TypeOneGrit de pe Facebook care reunește pacienți și aparținători ai persoanelor cu diabet tip 1 ce au aderat la un plan alimentar cu un aport redus de carbohidrați recomandat și detaliat în cartea doctorului Richard Bernstein, co-autor al cercetării de față [Dr. Bernstein's Diabetes Solution].

Dintre cei 493 de participanți eligibili, doar 316 au oferit informații suficiente pentru a fi incluși în studiu, iar la 138 s-au putut obține date cu privire la diagnosticul de diabet, aprecierea controlului glicemic și ale biomarkerilor metabolici.

Comparativ cu recomandările dietetice ale Asociației Americane de Diabet (ADA) care propune ca 45% din aportul energetic zilnic să fie reprezentat de glucide, participanții au însumat un consum de 36 g ± 15 g carbohidrați per zi, reprezentând circa 5% din totalul caloric.

La cei 316 participanți la studiu s-au observat următoarele:
  • valorile mediane auto-declarate ale hemoglobinei A1c s-au situat în intervalul de normalitate [valoare medie 5,67%,  ±0,66%]
  • 97% dintre participanți au atins obiectivele glicemice propuse de Asociația Americană de Diabet,
  • doza medie de insulină administrată a fost de 0,40 ± 0,19 U/kg/zi,
  • după inițierea dietei cu aport redus de carbohidrați efectele adverse declarate au fost reduse, fiind raportate simptome ale hipoglicemiei la 69% dintre particpanți, dintre care 55% au avut între 1 și 5 episoade de hipoglicemie pe lună,
  • rata hipoglicemiilor severe a fost scăzută, doar 2% dintre participanți raportând episoade hipoglicemice complicate cu convulsii sau comă și 11% au necesitat administrare de glucagon în decursul anului,
  • în ceea ce privește markerii cardiometabolici convenționali, în general valorile trigliceridelor plasmatice au fost redue, în schimb atât valorile HDL-colesterolului, cât și ale colesterolului total, respectiv LDL-colesterolului au fost crescute.

Care sunt valorile normale pentru colesterol dacă am diabet? 

Observații și limitele studiului

Eșantionul analizat consituit din membrii unei comunități online nu este reprezentativ pentru populația cu diabet zaharat tip 1, fiind imposibilă confirmarea diagnosticului de diabet și stabilirea cu certitudine care dintre membrii activi ai grupului incluși în studiu erau pacienți, aparținători sau erau doar interesați de subiect.

De asemenea, lipsa standardizării în funcție de vârstă a particianților care au aderat la o dietă cu aport redus de carbohidrați, ar putea afecta rezultatele studiului, copii și adulții reprezentând două sub-categorii diferite din mai multe puncte de vedere: motivație, comportamente ale stilului de viață precum activitatea fizică, consumul de alcool, fumatul, stresul, expunerea la factori de risc specifici, etc.

Din cauza design-ului studiului, informațiile obținute cu privire la dieta anterioară sau a corectitudinii alimentației sărace în carbohidrați, la strategiile adiționale adoptate pentru managementul diabetului tip 1 sau în legătură cu factorii care pot influența controlul glicemic independent de dietă, au fost insuficiente.

Rezultatele studiului trebuie tratate cu precauție și nu sunt suficiente pentru a justifica modificarea dietei la pacienții cu diabet tip 1, fiind necesare a fi supuse aprofundării sub forma unor trial-uri clinice pe termen lung pentru validare.

Autorii studiului, Dr. Richard Bernstein, Dr. Sarah Hallberg, Dr. Eric Westman, au obținut beneficii financiare din drepturile de autor asupra cărților ce promovează beneficiile dietelor cu un aport redus și foarte scăzut de carbohidrați.

Surse: Medical Xpress
Pediatrics

Data actualizare: 07-08-2020 | creare: 09-05-2018 | Vizite: 1766
Bibliografie
[1] Very-low-carb diet shows promise in type 1 diabetes, link: https://medicalxpress.com/news/2018-05-very-low-carb-diet-diabetes.html?utm_source=tabs&utm_medium=link&utm_campaign=story-tabs

[2] Management of Type 1 diebetes With a Very Low-Carbohydrate Diet, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2018/05/03/peds.2017-3349.full.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul care îți indică alimentele potrivite pentru flora ta bacteriană
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum