Dieta fast-food înainte de sarcină poate afecta calitatea laptelui matern și sănătatea bebelușului

©

Autor:

Dieta fast-food înainte de sarcină poate afecta calitatea laptelui matern și sănătatea bebelușului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge arată că o alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați, precum burgerii, cartofii prăjiți și băuturile carbogazoase, pot scădea calitatea laptelui matern și afecta sănătatea bebelușilor înainte de concepție. Conform oamenilor de știință, analiza a relevat o influență a dietei de tip fast-food asupra sănătății femeilor chiar și la consumul acestora pe termen scurt, prin reducerea capacității acestora de a produce lapte matern în urma nașterii.
Amanda Sferruzzi-Perri, autor principal al studiului și profesor de fiziologie fetală și placentară, afirmă că printre efectele pe care alimentele fast-food le au asupra mamelor și copiilor se numără creșterea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni cardiovasculare sau a diabetului. De asemenea, aceasta subliniază faptul că acest tip de alimentație reprezintă un risc și pentru femeile care nu înregistrează modificări ale greutății corporale, întrucât afecțiunile precum steatoza hepatică pot surveni la orice persoană care consumă cantități excesive de grăsimi, crescând riscul ca, în final, să dezvolte ciroză și insuficiență hepatică.

Studiul a fost realizat prin hrănirea șoarecilor de laborator cu diete menite să imite alimentele de tip fast-food ale oamenilor, în vederea determinării impactului pe care aceasta îl are asupra fertilității, creșterii fetale și sănătății nou-născutului. Astfel, specialiștii au descoperit că dietele bogate în grăsimi și carbohidrați înregistrează un impact semnificativ asupra cantității de proteine pe care laptele matern în conține, ceea ce a determinat o rată crescută a mortalității în rândul puilor din cauza scăderii aportului proteic pe această cale.

Sferruzzi-Perri explică faptul că tulburările de creștere și nutriție pe care puii le-au înregistrat au fost cauzate de modificări apărute la nivelul organismului matern din cauza consumului de alimente nesănătoase, întrucât cantitatea de țesut adipos visceral al acestora a înregistrat creșteri marcate, în ciuda lipsei apariției obezității sau a altor afecțiuni vizibile din exterior. Aceasta evidențiază și riscurile suplimentare pe care această situație le aduce sarcinii, deoarece medicii încearcă deseori să prevină apariția unor afecțiuni precum obezitatea sau diabetul la bebeluși în cazul în care mamele acestora suferă de aceste boli. În schimb, femeile care consumă excesiv alimente de tip fast-food nu înregistrează întotdeauna modificări ale aspectului corporal, riscând astfel ca factorii anterior menționați să nu fie observați.

sursa: Science Daily
foto: HTeam/Shutterstock.

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 279
Bibliografie
Fast food diet before pregnancy can impact breast milk and baby's health, say scientists, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220727124109.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sunt alimentele procesate dăunătoare?
  • Sunt alimentele procesate dăunătoare pentru copii?
  • Consumul de alcool al părinților poate influența dependența de mâncare a copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
     
    intră pe forum