Dieta ketogenică, asociată unui risc crescut de apariție a afecțiunilor cardiovasculare

Iulia Iatan, doctor la spitalul St. Paul și autor principal al studiului, afirmă că lucrarea este printre primele care examinează asocierea dintre acest tip de dietă și efectele pe care le poate avea asupra aparatului cardiovascular. În plus, aceasta menționează că glucidele sunt principala sursă de energie pe care organismul o folosește, astfel că lipsa acestora în cantitate suficientă determină schimbarea tiparului de consum energetic spre degradarea grăsimilor, cu producție de cetone. Autoarea subliniază faptul că efectele de creștere a nivelurilor de colesterol LDL la unele persoane a fost anterior descoperit și demonstrat, însă legătura dintre adoptarea unei astfel de diete și creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral nu a fost suficient studiată.
Eșantionul de studiu a fost compus inițial din aproximativ o jumătate de milion de persoane incluse în UK Biobank, ale căror date au fost analizate în cadrul lucrării și urmărite în decursul a cel puțin 10 ani. Dintre aceștia, 305 participanți au declarat prin intermediul unui chestionar că adoptă o dietă de tip ketogenic, de menționat fiind, însă, și faptul că studiul a inclus și un grup de control compus din 1220 de persoane ce au urmat o dietă standard. Din punct de vedere statistic, 73% din participanți au fost de sexul feminin, vârsta medie a acestora a fost de 54 de ani, iar indicele de masă corporală (IMC) mediu al persoanelor din cele două grupuri a fost de 27,7 și 26,7, respectiv.
Rezultatele analizei au arătat că persoanele care au urmat o dietă ketogenică au prezentat niveluri semnificativ mai crescute de colesterol LDL decât cele care au urmat o dietă standard, precum și o creștere a nivelurilor de apolipoproteină B, componentă proteică ce se află în mod fiziologic la suprafața particulelor lipoproteice aterogene. Iatan concluzionează evidențiind faptul că persoanele care aveau cele mai ridicate niveluri de colesterol LDL prezentau și cel mai mare risc de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară.
sursa: News Medical
foto: P Maxwell Photography /Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul de murături - asociat cu rscul de deces?
- Alimentația nesănătoasă la femei întârzie instalarea unei sarcini
- Etichetele negative pot influența deciziile consumatorilor de a achiziționa un anumit produs alimentar
- Răspunsurile individuale în urma adoptării unei diete, prezis folosind învățarea automată
intră pe forum