Vești bune pentru consumatorii de cereale integrale

©

Autor: Redacția ROmedic

Vești bune pentru consumatorii de cereale integrale
Un regim alimentar bogat în cereale integrale și fibre este asociat cu un risc mai redus de deces prematur, arată un recent studiu științific, publicat în revista BMC Medicine.

De asemenea, cercetarea indică faptul că persoanele care consumă cu regularitate fibre din cereale au mai puține șanse de a deceda pe fondul unor maladii cronice precum cancer, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii și diabet.

Sursă importantă de fibre și alte substanțe nutritive – minerale și antioxidanți – cerealele integrale nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică, potrivit specialiștilor.

Echipa de cercetare de la Harvard Public School of Health a analizat rezultatele unui studiu realizat pe 367.443 de subiecți. În momentul selecției, în 1993, participanții aveau o medie de vârstă de 50 de ani, prezentau un istoric medical favorabil și o stare de sănătate bună.

Aceștia au completat o serie de chestionare, oferind informații exacte despre regimul lor alimentar, și au fost monitorizați de către comisia de specialitate timp de 14 ani.

Rezultatele studiului au indicat următoarele:
 • consumul a 34 de grame de cereale integrale/1000 kcal/zi este asociat cu un risc cu 17% mai scăzut de deces prematur, comparativ cu consumul unei cantități de 3,98 grame;
 • consumul a 10,22 grame de fibre din cereale/1000 kcal/zi este asociat cu un risc cu 19% mai mic de a deceda din orice cauză, față de consumul a 2,02 grame;
 • o alimentație bogată în cereale integrale poate reduce cu 11% riscul de a deceda pe fondul unei afecțiuni respiratorii și cu 48% riscul de a deceda din cauza diabetului;
 • fibrele din cereale prezente constant în dieta zilnică pot reduce cu 15% riscul de a deceda pe fondul unui cancer și cu 34% riscul de a deceda din cauza diabetului.

Deși nu există deocamdată explicații științifice care să confirme legătura directă dintre consumul de cereale intergrale sau fibre din cereale și riscul de deces prematur, specialiștii sunt de părere că efectele benefice ale acestui obicei alimentar se datorează proprietăților protectoare și antiinflamatoare pe care le au aceste vegetale.

Sursa:  BMC Medicine

Data actualizare: 13-07-2019 | creare: 26-03-2015 | Vizite: 2065
Bibliografie
Good news for serial cereal eaters, link: https://medicalxpress.com/news/2015-03-good-news-serial-cereal-eaters.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
 • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
 • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum