Asocierea dintre carnea gătită la grătar cu foc deschis și hipertensiunea arterială

©

Autor:

Asocierea dintre carnea gătită la grătar cu foc deschis și hipertensiunea arterială
Consumul frecvent de carne gătită la grătar cu foc deschis și prepararea termică excesivă a cărnii pentru a fi „bine făcută”, ar putea crește riscul de hipertensiune arterială. 
Aceasta a fost concluzia unui studiu recent, prezentat pentru prima dată în cadrul conferinșei American Heart Association’s Epidemiology and Lifestyle 2018.

La studiu au participat:
  • 32,925 de femei incluse în Nurses’ Health Study între 1996-2012
  • 53,852 de femei incluse în Nurses’ Health Study II între 2001-2013
  • 7,104 de bărbați incluși în Health Professionals Follow-Up Study între 1996-2012.

Participanții incluși în studiu nu sufereau de hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare sau cancer la momentul înrolării.

Comparativ cu persoanele care consumau carne gătită la temperaturi foarte crescute sau cu foc deschis de mai puțin de 4 ori pe lună, cei care mâncau lunar de peste 15 ori au prezentat un risc cu 17% mai mare de hipertensiune arterială.

„Moderația și abilitatea de a lua decizii prudente, asumate (common sense) ar trebui să predomine atunci când se stabilește frecvența și cantitatea de carne pe care o consumăm după o preparare termică intensivă, indiferent dacă vorbim de carne de pui, carne roșie sau pește”, afirmă nutriționistul Judith Wylie-Rosett, care nu a luat parte la cercetare.

Asocierea între temperatura de gătire, metodă, gradul de preparare și presiunea arterială a fost prezentă independent de cantitatea de carne consumată, afirmă Gang Liu în cadrul prezentării sale.

Acest lucru se explică prin eliberarea de produși secundari potențiali nocivi – produși de glicozilare avansată, amine heterociclice, hidrocarburi aromatice policiclice – care nu manifestă doar acțiune cancerigenă în organism, dar poate accelera stresul oxidativ, procesele inflamatoare și insulinorezistența [efecte observate pe modele animale].

Gang Liu a identificat în cercetările anterioare o asociere similară între carnea preparată la grătar cu foc deschis sau gătită excesiv la temperaturi crescute și riscul de diabet.

Dezechilibrul între factorii prooxidanți exogeni și capacitatea antioxidantă a organismului intrinsecă a organismului [sisteme antioxidante enzimatice și neenzimatice] determină la alterări importante la nivel celular cu rol în apariția hipertensiunii arteriale inclusiv.

Aportul exogen de factori protectivi din fructe, legume bogate în antioxidanți și fibre cu rol în sechestrarea cancerigenilor și în eliminarea lor, împreună cu carnea preparată la temperaturi foarte crescute, consumată ocazional, ar putea contibui la redobândirea echilibrului între stresul oxidativ și sistemele antioxidante.

Studii ulterioare ar putea analiza și impactul legumelor praperate la grătar cu foc deschis sau la temperaturi înalte asupra stării de sănătate a organismului.

Surse: American Heart Association
Medscape Medical News

Data actualizare: 29-03-2018 | creare: 29-03-2018 | Vizite: 1203
Bibliografie
(1) Grill masters beware: High-heat cooking, overly done meat could increase high blood pressure risk, link: https://news.heart.org/high-heat-cooking-overly-done-meat-high-blood-pressure-risk/
(2) Grilled Meats, Fish Linked to Hypertension, link: https://www.medscape.com/viewarticle/894482
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie
  • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
  • Proteinele din carne contribuie la obezitate la fel de mult ca zahărul
  •