Dieta nesănătoasă în adolescență și riscul de cancer mamar la vârsta adultă

©

Autor:

Dieta nesănătoasă în adolescență și riscul de cancer mamar la vârsta adultă
Nu mai este un secret pentru nimeni asocierea dintre alimentația dezechilibrată și cancer, în mod particular dieta săracă în fibre și vegetale, bogată în zaharuri și cereale rafinate, în care predomină consumul de produse din carne procesată, ce favorizează procesele inflamatorii cronice implicate în etiologia cancerului.

Pornind de la datele a 45,204 femei care au luat parte la Nurses' Health Study II, o echipă de cercetători a publicat în jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention rezultatele studiului potrivit cărora inflamația indusă de dieta nesănătoasă din adolescență ar putea contribui la majorarea riscului de cancer mamar premenopauzal.

Mai exact..

Comparativ cu femeile care au raportat cel mai mic scor pentru potențialul inflamator al dietei din adolescență și prima tinerețe, cele care au înregistrat o valoare a scorului la limita superioară au prezentat un risc cu 35%, respectiv cu 41% mai mare, de a dezvolta cancer mamar premenopauzal.

Karin B. Michels, unul dintre autorii studiului, precizează că dieta nesănătoasă care favorizează cronicizarea inflamației în adolescență și prima tinerețe constituie un factor de risc independent pentru riscul de cancer la femei, aceasta fiind perioada în care glanda mamară se dezvoltă și este cea mai susceptibilă la agresiunea din mediu și implicit dietă.

Studiul a prezentat și o serie de verigi slabe precum raportarea retrospectivă a datelor și faptul că cercetătorii nu au avut acces la markerii biologici specifici pentru inflamație în perioada adolescenței sau de tânăr adult. Iar nu în cele din urmă, deși studiul nu a stabilit o relație de cauzalitate între dieta pro-inflamatorie în adolescență sau prima tinerețe și riscul de cancer mamar premenopauzal, rezultatele cercetării subliniază importanța unei diete sănătoase la orice vârstă.

Aflați mai multe despre impactul alimentației nesănătoase și majorarea riscului de cancer din articol. 
Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 22-02-2018 | creare: 22-02-2018 | Vizite: 814
Bibliografie
Poor diet during teens, early adulthood may raise breast cancer risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316128.php?sr
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum