Dieta ketogenică ameliorează semnificativ simptomele sclerozei multiple

©

Autor:

Dieta ketogenică ameliorează semnificativ simptomele sclerozei multiple
Un studiu condus de echipa de cercetători de la Universitatea din Virginia, SUA, a demonstrat că pacienții cu scleroză multiplă și-ar putea îmbunătăți calitatea vieții dacă adoptă o dietă ketogenică.
Aceasta presupune un consum crescut de grăsimi și proteine și scăzut de carbohidrați. Voluntarii au declarat diminuarea simptomatologiei sclerozei multiple, ce cuprinde, printre altele, amețeală, depresie și dizabilitate neurologică.

Scleroza multiplă este o afecțiune în care sistemul imun al pacientului acționează împotriva tecii izolatoare a nervilor cerebrali și ai măduvei spinării. Pacienții au fost dedicați acestui studiu și au ținut cu strictețe dieta deoarece simptomatologia este greu de suportat, iar dieta promite și o scădere în greutate, în afara efectelor benefice asupra stării de sănătate.

Peste 80% din pacienții ce au luat parte la studiu, reprezentați de un număr de 65 de voluntari, au respectat dieta mai mult de șase luni. Principalul semn de îmbunătățire a sănătății pe care aceștia au observat-o, pe lângă scăderea frecvenței simptomelor sclerozei multiple, a reieșit din teste de evaluare a rezistenței fizice, precum testul de mers pentru 6 minute.

Dieta ketogenică funcționează printr-un consum scăzut de carbohidrați și înlocuirea lor cu lipide și proteine. Astfel, se elimină produsele de panificație și cartofii prăjiți, dar se pot consuma carnea grasă și legumele. Scopul general al dietei keto este de a forța organismul să folosească drept substrat energetic grăsimile.

Drept urmare a dietei keto, voluntarii au observat o creșterea a distanței parcurse în cele șase minute de mers și o rezistență fizică mai bună, spre deosebire de capacitatea lor fizică de dinainte de studiu. De asemenea, aceștia au observat că au slăbit, iar simptomele sclerozei multiple s-au îmbunătățit, în special amețeala și depresia. În plus, s-a constatat și o îmbunătățire a unor markeri sanguini ai inflamației.

O mențiune importantă a echipei este referitoare la riscul pe care această dietă îl are. Conform profesorului J. Brenton, cercetătorul-șef, dieta keto supune pacienții la un oarecare risc, de aceea fiind necesară consultarea în prealabil a unui medic de către pacienții care vor să adere la această dietă.

Echipa urmează să prezinte descoperirile la cea de-a 74-a întrunire anuală a Academiei Americane de Neurologie.

sursa: News Medical
foto: UVA Health

Data actualizare: 10-03-2022 | creare: 10-03-2022 | Vizite: 1085
Bibliografie
Ketogenic diet leads to significant improvements in MS symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20220308/Ketogenic-diet-leads-to-significant-improvements-in-MS-symptoms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta ketogenică - efecte benefice asupra memoriei și duratei de viață
  • Stimularea nervoasă ar putea fi eficientă împotriva oboselii din scleroza multiplă
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum